Raoni Muzho Saleh & Abel Kroon

TRANS(IN) MOAN(IN)

Blurry black and white image of a shaken person talking into a microphone. In the background, there is another person in the corner using a laptop. In front of them is a low table with other technical devices as well.

Photo: Dina Mimi

Transmoan on äänellinen spekulaatio/pohdinta niiden rakkaustarinoista, jotka ovat kulkeneet harhaan vieviä polkuja. Kätkemme transmoanin ääneen juorun, joka auttaa meitä nujertamaan siirtomaavaltaisen ja asuttajakolonialistisen mielen. Äänemme sisältää syvää pettymystä, surua ja raivoa järjestelmiä kohtaan, jotka on rakennettu kunniallisten ihmisten veren ja luiden varaan.

TRANS(IN) MOAN(IN) on koreografi Raoni/Muzho Salehin rituaalimainen konserttiesitys, joka on tehty yhdessä säveltäjä Abel Kroonin, valosuunnittelija Juli Frodermannin ja tilasuunnittelija Katinka Maracin kanssa. Rituaalimainen konsertti kutsuu yleisön uudelleensyntymään ja purkautumaan transmoanin harhailevan äänen vaikutuksesta – ainutlaatuisesta sekoituksesta analogisten voihkaisujen raakaa tunnetta ja tekno-biittien voimaa. 

Esityksen ytimessä on kiehtova kysymys: “kuinka luomme läheisyyttä soimalla yhdessä, erillisten itsellisyyksiemme läpi, erottautumatta? Teos houkuttelee yleisön upottautumaan transmoanin äänimaailmaan, valumaan toistensa yli ja vuotamaan vakaaksi oletetun subjektiivisuuden halkeamiin. Villillä moniäänisellä voihkaisulla Saleh ja Kroon punovat harhailevien polkujen tarinan.

Tässä rituaalimaisessa konserttiesityksessä transmoan toimii taiteellisena kehyksenä, joka mahdollistaa keskustelun toistemme haamujen kanssa ja seikkailemisen mahdottoman tuolla puolen olevissa suhteissa.

Raoni/Muzho Saleh (AFG/NL) on Amsterdamissa asuva taiteilija. Hänen työnsä on vaikuttunut fugitiivisuudesta, vallankumouksellisesta liikkeestä, joka muokkaa hänen taiteellista näkemystään. Sukupuolispektrin läpi tanssiva Raoni on kehittänyt ainutlaatuisen liikepraktiikan, joka korostaa “toiseksi tulemista”, jatkuvaa epätäydellisyyden tilaa. Tekstiilin, taikinan, äänen ja tekstin kaltaisten materiaalien avulla Raoni kutsuu esitystilaan vakavahkon leikin, jossa sekä yleisö että esiintyjät voivat harjoitella jatkuvaa neuvottelua toisen maailmallistumisesta.

Abel Kroon on Amsterdamissa asuva säveltäjä ja esitystaiteilija. Hän on tällä hetkellä kirjoilla Amsterdamin yliopiston taiteellisen tutkimuksen ohjelmassa, jossa hän tutkii inhimillisen yhteistyön ruumiillistuneita ja affektiivisia muotoja. Hän valmistui Utrechtin konservatoriosta vuonna 2014 pääaineenaan sävellys. Hänen itsenäisiä ja yhteistyöteoksiaan esittää pirstaloitunut heteronyymien joukko, joka hajauttaa hänen luonnettaan. He tekevät pitkiä epävakaita ambient-teoksia sekä kestollisia esityksiä. Viimeisimmän alter egonsa Deejay Let go:n kanssa he ovat esiintyneet muun muassa Kölnin design-viikolla vuonna 2020, “No one thing alone” -tapahtuman aikana de Appelissa vuonna 2019 sekä Venetsian Picnic-paviljongissa vuonna 2019. Kroon on esiintynyt säveltäjänä ja äänisuunnittelijana kokeellisen teatterin ja nykytanssin teoksissa yhteistyössä esimerkiksi Francesca Lazzerin, Jija Sohnin sekä Ksenia Perecin kanssa.

Juli Frodermann eli Jiji Hopelezz on drag-esiintyjä, arkkitehti ja teatteriteknikko. Hän opiskeli arkkitehtuuria UdK Berlinissä, työskenteli rakennesuunnittelun/tekniikan osastolla ja valmistui vuonna 2019. Jiji opiskeli koreografiaa ja tanssia School for New Dance Development, SNDO:ssa. Viimeaikainen teos keskittyy paikallisiin ääni-installaatioihin, sävellyksiin ja performansseihin, jotka ohjaavat materiaalien ja kerrosten läpi rakennuspaikasta ja sen historiasta esitellen rakentamisprosessia. Mikään ei ole kiinteää, kaikki on tehty ja voimme purkaa sen.

Vuodesta 2022 Jiji on osa Dragtivist House of Hoplezzia Amsterdamissa. He luovat esityksiään klubeille, teattereihin ja hylättyihin rakennuksiin. Kulissien takana Jiji oppii TakaTakalta, hänen Drag-äidiltään luomisprosesseista, jotka arvostavat yhteistyötä, yhteisluomista, tiedon jakamista, ystävyyttä ja iloa.

Esitys on osa kansainvälistä Radio that Matters -hanketta, jonka ytimessä on esitystaide, radiofonia ja akustinen inklusiivisuus. Baltic Circlen, Short Theatre -festivaalin (IT), Festival Parallelen (FR), Errand Soundin (DE), Radio Papessen (IT) ja PAV:n (IT) yhteinen Luova Eurooppa -pilottihanke rakentuu yhteistyössä paikallisten radioiden, taiteilijoiden ja kulttuurin moninaisuutta edistävien järjestöjen välillä.

la 18.11. 21.00 Loppuunmyyty

Vallilan kansallisteatteri
Aleksis Kiven katu 17 / Bruno Granholminkuja, 00510 Helsinki

Hinta: maksa-mitä-haluat / 19,5 €
Kesto: 50 min
Kieli: englanti

Osallistujalle:

Esitys on kielletty alle 18-vuotiailta.

 

Vallilan kansallisteatteri on fyysisesti esteetön. Lue lisää esityspaikan saavutettavuudesta täällä.