Esipuhe

Kuvitus: Katri Astala & Iisa Pappi

(Julkaistu alunperin englanniksi)

Helsinki, 23.8.2023

Kun luonnon järjestelmät romahtavat yksi kaksi kolme toisensa jälkeen, naapurissa soditaan ja mielipuolet manipuloivat maata minkkiturkeissaan, kun tuulet, kesät, metsät, halut eivät ole enää niin kuin tunsin ne, mietin mikä käy sinulle järkeen.

Tänä iltana, minulle, tunne koettelee järkeä. Voisiko festivaali olla media muutokselle? Väliaikainen tila, joka syleilee vierautta, ruokkii uusia tarpeita, kutsuu esiin viisautta ja kiihkeyttä avaamaan sinua, kannattelemaan sinua, juurruttamaan sinut ehdotuksiin vain päästääkseen taas katoamaan, jättämään sinut kasvamaan.

Se voi viedä sinut sinne, missä kaikki tuttu katoaa. Voi olla pimeää. Asioita voi tapahtua.

Kartta käy kömpelöksi, kun kaikki ympärillä muuttuu jatkuvasti. Olen navigoinut poeettisten, energeettisten, biologisten ja poliittisten kerrosten läpi väistellen tylsyyttä ja muotoillen järjestyksiä, suhteita, rakenteita. Jotkut kutsuvat itseään noidiksi, toiset huoriksi, kolmannet muinaisiksi taikureiksi, rammoiksi-queereiksi-keho-mieliksi. On vanhan metsän tietäjiä, yksi taitaa lintujen kielen, on niitä jotka kuulevat, niitä jotka unelmoivat, niitä jotka näkevät ihollaan. Kaikki tuntematonta tunnustelemassa.

Miten tiedät vai tiedätkö?

Olen kuvitellut sinut. Olen iskenyt sinut, väitellyt kanssasi. Piirtänyt, pohtinut, paikoittanut, nähnyt unta sinusta. Olen vienyt sinut piilopaikkoihin, salaisiin tapaamisiin, pyhien lupausten äärelle. Mitä lähemmäs tulemme, sitä raskaammaksi käyt. On aika jatkaa omillaan.
Rakas Baltic Circle 2023.

 

Lennä, kasva, korkeaksi,
moi.

 

Rakkaudella,
Hanna Parry, taiteellinen johtaja

Kuvitus: Katri Astala & Iisa Pappi