Hanna Parry on vuoden 2020 Asiakashuippu

A portrait of a presumed female person taken in front of a white wall. The person's hair is shortish and has been pulled away from the face with a pin. They are wearing a light fluffy hoodie. Dried plants are taped to the wall with neon yellow tape.

Hanna Parry. Kuva: Eeva-Liisa Orupold

Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry palkittiin luovan suunnittelun Vuoden Huiput 2020 -kilpailussa Asiakashuippuna. Palkinto myönnetään vuosittain hyvälle markkinoinnin ja muotoilun ostajalle.

Kilpailun ylituomari Arja Karhumaa perustelee palkintoa seuraavasti:

Hanna Parry on edelläkävijä, jolla on kauas kantava luottamus paitsi suunnittelijoihin, myös muodon ja muotoilun kykyyn osallistua prosessiin ja tuottaa uutta tietoa. Baltic Circle -festivaalin visuaaliset identiteetit ovat syntyessään kokeellisia ja jopa marginaalisia, mutta kaikki tietävät, että juuri marginaaleissa kuhisee aina se uusi ja tärkeä, mikä saavuttaa valtavirran ennemmin tai myöhemmin.”

Suunnittelijoiden antamia avainsanoja Hanna Parryn kanssa työskentelystä ovat avoimuus, keskustelu ja luottamus. Kuten edeltäjänsäkin, Parry on festivaalin taiteellisena johtajana luottanut myös aloittelevien tai vielä opiskelevien graafikoiden työhön täysin, kannustanut kokeiluun ja syleillyt sekä kummallisia että luonnosmaisia ideoita lämmöllä. Koko Baltic Circlen tiimi kannustaa graafikoita kokeilemaan ja kehittymään, jolloin visuaaliset ilmeet ovat parhaassa tapauksessa suunnittelijoille itselleenkin ilo ja yllätys. Ne eivät vain edusta tai myy festivaalia, vaan ovat mukana luomassa sitä.

Parryn johtamana Baltic Circle näyttää suuntaa paitsi graafisen suunnittelun virtauksille, myös uusille tarpeellisille työtavoille: se kiinnittää huomiota työn mielekkyyteen ja reiluuteen. Palautetta annetaan ja saadaan, ja kestäviä työtapoja mietitään yhdessä. Sosiaalinen sekä ekologinen kestävyys on kirjattu festivaalin strategiaan ja työskentelytapoihin tavoilla, joista moni muillakin areenoilla toimivista yrityksistä ja yhteisöistä voisi ottaa mallia.”

Baltic Circle on noteerattu Vuoden Huiput -kilpailussa myös aiemmin. Festivaalin visuaalinen ilme palkittiin Kultahuipulla vuonna 2015, jolloin ilmeestä vastasi GRMMXI. Vuonna 2017 Nina Grönlundin, Pauliina Nykäsen ja Kaarina Tammiston suunnittelema festivaalikatalogi päätyi Nuoret luovat -shortlistalle. Festivaalin visuaalisesta ilmeestä ovat vastanneet vuodesta 2020 alkaen Katri Astala ja Pauliina Nykänen.

Grafian vuodesta 1980 järjestämä Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu.

A portrait of a presumed female person taken in front of a white wall. The person's hair is shortish and has been pulled away from the face with a pin. They are wearing a light fluffy hoodie. Dried plants are taped to the wall with neon yellow tape.

Hanna Parry. Kuva: Eeva-Liisa Orupold