Henkilökohtaisuus ja itsemääräämisoikeus korostuivat Baltic Circle -teatterifestivaalin ohjelmistossa, joka keräsi täydet katsomot

A completely black image, with two assumed women illuminated in the middle. They are on the floor in a all fours and are looking intensively ahead. Both are wearing beige and blue outfits with short, flowing sleeves and hems.

Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski – Starting from Staring. Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2022

Helsingissä 18.–26.11. järjestetty kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali kokosi yhteen 2900 ihmistä jopa kuuden kantaesityksen sekä useiden vierailuesitysten äärelle. Vuoden 2022 festivaali oli viimeinen, jonka Baltic Circle järjesti osana Q-teatteri ry:tä. Ensi vuonna Baltic Circle jatkaa työtä itsenäisenä yhdistyksenä.

Yhteenkuuluvuus tiivistyi 19. Baltic Circle -festivaalin esityksissä, joissa etsittiin uusia tiedon jakamisen tapoja, vaadittiin nähdyksi tulemista sekä tuuletettiin yhteiskunnallisia rakenteita. Tapahtumarikkaan marraskuun keskellä festivaalin monipuolinen ohjelmisto keräsi katsomot täyteen.

”Festivaalin teokset nostivat esiin eri sukupolvien äänillä, liikkeillä ja kerronnan keinoilla vaatimuksensa kehon ja mielen autonomiaan. Taiteilijoiden henkilökohtaiset kokemukset saivat niin vanhojen salien kuin katsojienkin sisukset jytisemään ja ilmassa oli vallankumouksen tuntua. Yleisön vastaanotto vakuutti meidät siitä, että festivaali voi kasvattaa häirinnän, vinoonkatsomisen ja poissulkemisen vastavoimaa yhteisöllisyydellä ja huolenpidon jakamisella”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

”Avajaisviikonlopun ohjelmasta tuli myös äärimmäisen ajankohtainen, kun nuoret saamelaistaiteilijat Biret ja Gáddjá Haarla Pieski esittivät kuuluvuutta käsittelevän teoksensa täydelle katsomolle eduskuntataloa vastapäätä samaan aikaan, kun vääntö saamelaiskäräjälaista alkoi kuumentua. Taide voisi toimia merkittävänä sillanrakentajana polarisaatiota ruokkivassa ajassa, jos se saisi vahvemman äänen yhteiskunnallisessa keskustelussa”, ajattelee Parry.

Loppuunmyyty Baltic Circle työllisti tänä vuonna yli 70 vapaan kentän freelanceria, keräsi noin 2900 kävijää, tuotti kuusi kantaesitystä sekä useita vierailuesityksiä. Festivaali tarjosi yleisölle myös klubeja ja keskusteluohjelmaa.

Seuraavan kerran Baltic Circle järjestää ohjelmaa jo helmikuussa 2023 Kirkkoniemessä Barents Spektakel -festivaalilla. 20. Baltic Circle -festivaali järjestetään 17.–25.11.2023.

Q-teatteriin kuulunut Baltic Circle jatkaa festivaalityötä itsenäisenä yhdistyksenä, Baltic Circle ry:nä, vuodesta 2023 eteenpäin

Baltic Circle on Q-teatteri ry:n vuonna 2000 perustama verkosto ja festivaali, joka on 22:n toimintavuotensa aikana eriytynyt taloudellisesti ja taiteellisesti itsenäiseksi toimijaksi. Vuodesta 2023 alkaen festivaalin toiminta siirtyy 18.10.2022 perustetun Baltic Circle ry:n alaisuuteen. Lokakuun alussa perustetun yhdistyksen hallitukseen kuuluvat Juho Keinänen (pj), Anna Talasniemi ja Nea Leo.

”Festivaali on seissyt omilla jaloillaan niin taloudellisesti kuin taiteellisesti jo vuosia. Itsenäistyminen erilliseksi yhdistykseksi on 22-vuotiaalle Baltic Circlelle luonteva seuraava askel. Festivaali jatkaa kaikkia monivuotisia käynnissä olevia hankkeitaan ja irtaantumisvaihe toteutetaan vuoden 2023 aikana turvallisesti ja jouhevasti Q-teatteri ry:n hallituksen tuella. Tulevaisuudessa kansainvälisellä teatterifestivaalilla on yksinomaan sen toimintaa ja verkostoja tukeva hallitus ja festivaalityöhön sopivampi toimintarakenne. Yleisön suuntaan Baltic Circle tulee jatkossakin säväyttämään keskellä pimeintä marraskuuta”, kertoo Baltic Circlen toiminnanjohtaja Asta Teräväinen.

A completely black image, with two assumed women illuminated in the middle. They are on the floor in a all fours and are looking intensively ahead. Both are wearing beige and blue outfits with short, flowing sleeves and hems.

Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski – Starting from Staring. Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2022