Herkkyyden elintärkeä voima

Illustration with a black background that has multiple blobs in teal. The edges of the blogs are gradient making them look iridescent

Illustration: Nina Gröndlund, Pauliina Nykänen & Kaarina Tammisto / Baltic Circle 2018

Kovat ajat vaativat pehmeät otteet. Voimallisinta vastarintaa voi olla hellyys, lempeys ja haavoittuvuuden vaaliminen.

Feministiteoreetikko Donna Haraway muistuttaa, että maailma ei ole valmis eikä taivas ainakaan vielä ole pudonnut niskaamme. Hän peräänkuuluttaa apokalyptisen paniikin sijaan praktiikoita, joissa yhdistyvät ajattelu, rakkaus, raivo ja huolenpito*. Hyvä elämä ja hyvä kuolema ovat mahdottomia yksin; ne ovat yhteistoimintaa toisten ihmisten ja muiden eliöiden kanssa.

Festivaalin teoksissa näkyy ihmisen, yhteiskunnan ja ekosysteemin haavoittuvuus, jonka paljastuminen kutsuu empatiaan ja huolenpitoon. Teosten ytimessä on ruumis ja ruumiin politiikka; erilaiset menneet, nykyiset ja tulevat ruumiit haluineen, kamppailuineen ja ulottuvuuksineen. Kyse ei ole vain teosten aiheista, vaan niiden luomista yhteisöistä, yleisöistä ja tekemisen tavoista.

Saamme viisautta ikäihmisten elämänkokemuksesta, heidän ihmissuhteistaan ja seksuaalisuudestaan Mammalian Diving Reflex -kollektiivin ja paikallisten seniorien jakamana. Neljällä mantereella kiertänyt All the Sex I’ve Ever Had nähdään nyt Louhisalissa Espoossa. Baltic Circle tuo Suomeen myös Sydneyssä asuvan ja työskentelevän tanssija-koreografi Angela Gohin, jonka sooloteoksissa operoivat apokalyptiset oliot ja teknofeministiset hybridikehot. Pohjoismaisista esitystaiteilijoista koostuvan työryhmän esikoisteos Thresholds saa ensi-iltansa festivaalilla. Se johdattaa meidät arkielämän ylittävien kokemusten äärelle, avautumaan kummalle arjessamme. Voimakaksikko Sonya Lindfors ja Maryan Abdulkarim puolestaan kutsuvat meidät unelmoimaan ja visioimaan tulevia vuosikymmeniä ja -satoja yhteisen illallispöydän ympärillä. Festivaalilla aktivoidaan piilotettuja, uinuvia ja nousevia tulevaisuuksia ja vahvistetaan niitä kollektiivisesti, mukana kanssakulkijoita elämän eri katvealueilta ja aikakausilta.

Tervetuloa festivaalille kaikki te, joita ahdistaa arvojen koveneminen, epävarma tulevaisuus ja apokalyptiset kauhuskenaariot! Taiteen äärelle kokoontuminen voi mullistaa maailmankuvan ja luoda ennennäkemätöntä lempeyttä hyiseen marraskuuhun.

Satu Herrala
Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja

*Donna Haraway
Tentacular Thinking: Anthropocene, Capitalocene, Chthulucene
e-flux Journal #75 – September 2016

Illustration with a black background that has multiple blobs in teal. The edges of the blogs are gradient making them look iridescent

Illustration: Nina Gröndlund, Pauliina Nykänen & Kaarina Tammisto / Baltic Circle 2018