Loppuunmyyty Baltic Circle -teatterifestivaali kertoi todellisuudesta: kolonialistisesta maankäytöstä, huolenpidosta ja normien ahtaudesta

A person is lying on the white floor with a surprised expression on their face. They are wearing a silver fringed hood and a light blue chiffon shirt with puff sleeves. Another person is lying crosswise on the person's back, this person is wearing a lemon yellow body and purple tights.

Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2021

Helsingissä, Espoossa ja Keski-Suomen Väätäiskylässä 19.11–27.11. järjestetty kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali kokosi yhteen ilmastoasiantuntijoita, marginalisoituja kehoja ja alkuperäiskansataiteilijoita. Huolenpito ihmisistä ja maasta tiivistyi festivaaliviikon tapahtumiin ja keskusteluihin, joissa syvennyttiin teollisen maankäytön politiikkaan ja purettiin tietoon, kehoon ja sukupuoleen liitettyjä normeja. Festivaali jatkaa esiin nostamiensa aiheiden parissa vuonna 2022.

Juuri päättynyt Baltic Circle -festivaali jakoi festivaaliviikon aikana yleisölle näkökulmia ja kokemuksia todellisuuteen, joka kyseenalaistaa länsimaisen yhteiskunnan normeja. Esimerkiksi festivaalin Dare to Care –keskustelutilaisuudessa vierailleet eri alkuperäiskansoihin kuuluvat taiteilijat kommentoivat länsimaisen tiedon rakenteita ja painottivat ylisukupolvisia kokemuksia tiedonlähteenä. Kokemustiedon merkitys korostui myös Wild Trippers – Villin vieraat -tapahtumassa, jossa teollisen maankäytön ja ilmastonmuutoksen suhdetta käsiteltiin turvesoiden ja avohakkuiden ympäröimänä Keski-Suomessa. Myöhemmin festivaalilla nähtiin millaista tuhoa kolonialistinen maankäyttöpolitiikka ja suomalainenkin metsäteollisuus saa aikaan Brasilian sademetsissä.

Ejaculation Falls -teoksessa kuusi ei-ammattiesiintyjää jakoivat henkilökohtaisia kokemuksiaan seksuaalisuuteen ja nautintoon liittyen. Kehoon, sukupuoleen ja kollektiiviseen historiaan liitettyjä normeja purkivat myös Deep Time Trans, Black Mercedes ja Nurture -esitykset sekä yli kahdenkymmenen taiteilijan monialainen työryhmä, joka toteutti festivaalin päättäneen menestysklubin Undertone – A Proposal for Legal Loitering. Klubi oli ensimmäinen teos nelivuotisessa Koneen Säätiön rahoittamassa Tulevan näyttämö -hankkeessa, jossa Baltic Circle tuottaa kuusi uutta teosta.

“Teollisen maankäytön ja välittämisen teemat konkretisoituivat festivaaliviikolla, kun  ilmastonmuutospuhetta kuultiin upottavalla suolla ja teeriparvi lensi ylitsemme kuin meidät tervetulleeksi toivottaen. Tunteja jatkuneet keskustelut, täydet teatterisalit ja kiitolliset ihmiset tanssilattialla osoittivat kokoontumisen tarpeen ja merkityksen. Baltic Circle muodostaa ainutlaatuisen jakamisen ja kuvittelun tilan keskelle pimeintä vuodenaikaa, sosiaalisen suojan ja mahdollisuuden aktivoitua – ensi vuoden aikana esimerkiksi ennallistamistyössä”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

Lisäksi festivaalin kiireetön keskusteluohjelma tarjosi vieraille pääsyn huippuasiantuntijoiden ja suorien tietolähteiden äärille. YK:n kuudennen IPCC-ilmastoraportin pääkirjoittajiin kuuluvan dosentti Tero Mustonen jakoi Wild Trippers – Villin vieraat -tapahtumassa tietoa teollisesta maankäytöstä Suomessa. Puhe loi kontekstia myöhemmin festivaalilla vierailleen Xingu-joelta Amazonista saapuneen aktivisti Raimunda Gomez da Silvan kokemukselle Belo Monten padon aiheuttaman tuhon keskeltä.

Baltic Circle työllisti tänä vuonna 60 vapaan kentän freelanceria, keräsi noin 2000 kävijää, tuotti neljä kotimaista kantaesitystä ja esitti Suomen ensi-iltoja Brasiliasta ja Italiasta. Festivaali tarjosi myös työpajoja, klubeja ja elokuvanäytöksiä. Baltic Circle onnistui pohjustamaan uusia yhteistöitä ja tuomaan dialogiin taiteilijoita aina arktiselta alueelta, Saamenmaalta ja Nunavikista, Amazoniin saakka.

Seuraava Baltic Circle -festivaali järjestetään 18.–26.11.2022.

A person is lying on the white floor with a surprised expression on their face. They are wearing a silver fringed hood and a light blue chiffon shirt with puff sleeves. Another person is lying crosswise on the person's back, this person is wearing a lemon yellow body and purple tights.

Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2021