Ailu Valle, Aqqalu Berthelsen, Ingrid Fadnes, Niap, Liisa-Rávná Finbog

Dare to Care

An illustration in different shades of brown, orange and light green, with the words "Dare to Care" in the middle in a light brown sans serif font. Behind the text there is an out-of-focus area, a kind of color patch with different shades of orange-brown and green. The background of the illustration is light beige.

Illustration: Katri Astala & Pauliina Nykänen

Keskustelu

Pandemian ja yhä näkyvämmän ilmastonmuutoksen edessä hoivan käsite on saanut useita muotoja ja tapoja, jotka saattavat erota siitä, minkä tyypillisesti käsitämme hoivaksi. Arkikäsityksessä hoiva (engl. care) usein nähdään ”terveydelle ja/tai hyvinvoinnille tarpeellisen toiminnan, ylläpidon tai suojelun tarjoamiseksi” (Oxford-sanakirja).

Hoiva on kuitenkin aina ollut monimuotoista – ambivalenttia sekä merkitykseltään että ontologialtaan. Useimmissa alkuperäiskansojen ontologioissa, tai näkökulmissa todellisuuteen, hoiva ei rajoitu pelkkään ihmiskuntaan. Sen sijaan hoiva ymmärretään laajasti ja suhteessa moneen: olemmehan jo vuorovaikutuksessa maan, vesien, muiden ihmisten, henkisten olentojen, eläinten ja muiden elävien organismien kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuperäiskansojen maailmanymmärryksissä olemme jo keskinäisen välittämisen suhteissa.

Keskinäisestä välittämisestä ammentava Dare to Care -keskustelutilaisuus kokoaa yhteen alkuperäiskansa- ja liittolaistutkijoita sekä -taiteilijoita keskustelemaan huolenpidosta osana heidän erilaisia taiteellisia toimintatapojaan, heidän suhteestaan maahan sekä paikastaan suhteiden maailmassa. Mukana keskustelemassa ovat Ailu Valle, Aqqalu Berthelsen, Ingrid Fadnes ja Niap, ja keskustelun fasilitoi Liisa-Rávná Finbog.

Keskustelu käydään kulttuurikeskus Caisan yhteydessä sijaitsevassa Bruket Caféssa. Tarjolla on vegaanista keittoa 6,50 euron hintaan. Ennen keskustelua osallistujien on mahdollista nähdä Ingrid Fadnesin ja Fábio Nascimenton dokumenttielokuvan MATA Caisan auditoriossa, joka on osa vuoden festivaaliohjelmistoa ja käsittelee pohjoismaisten metsäinvestointien vaikutuksia Bahian alkuperäiskansoille Brasiliassa.

Dare to Care avaa Caisan festivaalikeskuksessa tapahtuvan ohjelman, johon kuuluu esitysten lisäksi festivaalikirjasto, silkkipaino sekä festivaalibrunssi.

Ailu Valle on Kaamasmukan kylästä, Utsjoelta kotoisin oleva pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi esiintyvä rap-artisti, jonka musiikki avaa ja kerrostaa poliittisia, ekologisia ja rytmisiä maisemia. Vallen kolmas studioalbumi Viidon sieiddit (Laajentuneet Seidat) julkaistiin 27.7.2019 ja sen aiheena ovat ilmastonmuutoksen aikakauden asenteet ja ihmisen luontosuhde.

Aqqalu Berthelsen, joka tunnetaan myös Uyarakq-nimellä, on Nuukissa, Grönlannissa syntynyt itseoppinut musiikkituottaja, säveltäjä ja DJ. Berthelsen, jonka tausta on metallimusiikissa, työskentelee tällä hetkellä arktisten alkuperäiskansojen hip hop-  ja rap-skenessä Pohjois-Amerikan ja Euroopan arktisella alueella. Berthelsenin sooloalbumi Raatiu Nukik (2014) palkittiin Koda Greenland -palkinnolla vuonna 2015. Hänen albuminsa Kunngiitsuuffik (2015, yhdessä grönlantilaisräppäri Peand-eLin kanssa) oli ehdolla Nordic Council Music Prize -palkinnon saajaksi vuonna 2016. Berthelsen asuu Inarissa.

Ingrid Fadnes on norjalainen journalisti ja tutkija, joka on seurannut latinalaisen Amerikan poliittista liikehdintää erityisesti maatalouden ja alkuperäiskansojen konfliktien näkökulmista yli vuosikymmenen. Hän on tehnyt useita radiodokumentteja latinalaisesta Amerikasta, Norjasta ja Saamenmaalta.

Niap (Nancy Saunders) on multimediataiteilija Kuujjuaqista Nunavikista, joka työskentelee tällä hetkellä Montrealissa. Niap työskentelee niin kuvanveiston, tekstiilien, maalausten kuin muiden tekniikoiden parissa. Jokaisen eri tekniikan ja teoksen kohdalla Niap vahvistaa ja juhlii kulttuuriaan tuomalla töihinsä elementtejä, jotka edustavat hänen identiteettiään inuk-naisena.

Liisa-Rávna Finbog on saamelainen arkeologi ja museologi, joka on tutkinut muun muassa saamelaisten kulttuuriperinnön kotiuttamista sekä duodjin, identiteetin ja perintötyön suhdetta. Finbog on yksi Venetsian biennaalin 2022 Sápmi-paviljongin kuraattoreista.

Yhteistyössä: Goethe-Institut Finnland

Tukija: suomalais-norjalainen kulttuurirahasto

su 21.11. 18.30

Bruket Café
Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Kieli: englanti

Osallistujalle:

vapaa pääsy