Halt Colonial Powers!

Two persons, 1 adult and one child, standing on a peat bog with their backs towards the camera. Both of the persons are wearing gáktis and their hair is braided.

Baltic Circle – Halt Colonial Powers! – Photo: Jonne Sippola

Alkuperäiskansa saamelaiset ovat joutuneet vuosisatojen ajan kolonialististen toimien kohteiksi; saamelaisryhmien elintilaa, perinteisiä elinkeinoja ja itsehallintoa on rajoitettu ja heitä on pakkosulautettu valtaväestöön. Kaivosteollisuuden hankkeet, vesi- ja tuulivoimalat, metsähakkuut sekä kaupallinen lohenviljely ovat tunkeutuneet Sápmiin.

Uuden silkkitien avaaminen Aasiasta Eurooppaan Jäämeren junarataa pitkin on puhuttanut viime vuosina Pohjoismaissa. Se vaarantaisi saamelaisten perinteisiä elinkeinoja sekä rasittaisi entisestään herkkiä arktisia ekosysteemejä. On todennäköistä, että nykyisen ratayhteyden pidentäminen Jäämerelle asti houkuttelisi lisää kaivannaistoimintaa alueelle.

Saamelaisväestö on osoittanut poikkeuksellista sisukkuutta Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän valtionrajojen pohjoisosia halkovan Sápmin maa- ja vesialueiden suojeluspyrkimyksissä. Lähihistorian kenties voimallisin esimerkki saamelaisvetoisesta vastarinnasta on Alattionjoen patoamista vastustanut kansanliike (1978–1982). Kansannousu onnistui herättämään laajan solidaarisuusliikkeen, jossa paikalliset, kansalliset ja kansainväliset toimijat tulivat yhteen.

Kuinka osoittaa solidaarisuutta alkuperäiskansoille heitä uhkaavien rakennusprojektien käynnistyessä? Miten voisimme jatkaa Alattionjoen yhteisen kamppailun hengessä? Mikä tekee taiteilijoiden roolista olennaisen osan vastarintaa? Miten rakentaa luottamukseen ja suostumukseen perustuva toimintamalli kansallisvaltioiden ja saamelaisten edustuselinten kesken? Mitä tarkoittaa alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeus ja miten se toteutuu?

Seminaarissa tutkitaan näitä kysymyksiä ja kuullaan puheenvuoroja asiantuntijoilta, kuten Britta Marakatt-Labba (taiteilija ja Sámi Artist Groupin jäsen 1978–83), Raisa Porsanger (taiteilija ja kuraattori), Rauna Kuokkanen (arktisen alkuperäiskansatutkimuksen professori, Lapin yliopisto), Pauliina Feodoroff (ohjaaja ja saamelaisaktivisti) ja Sini Harkki (maajohtaja, Greenpeace). Keskustelun moderaattorina toimii Suvi West (elokuvantekijä ja tarinankertoja).

Tapahtumassa nähdään myös Elle Márjá ja Mai-Lis Eiran lyhytelokuva Sámiin leat rievttit/The Sámi have rights/Samene har rett.

Tapahtuma livestreamataan osoitteessa https://live.kansallismuseo.fi/?live=haltcolonialpowers.

Seminaari on osa Suomen Kulttuurirahaston tukemaa Kehä IIII -hanketta

Tukija: Frame Contemporary Art Finland

la 16.11. 10.00

Kansallismuseon auditorio
Mannerheimintie 34

Kesto: 6 h
Kieli: englanti ja ruotsi. Saamen kielet ovat myös läsnä.

Osallistujalle:

Simultaanitulkkaus englanniksi: Miljana Baer