Ingrid Fadnes & Fábio Nascimento

Killer Forest -installaatio

A photograph taken from a bird's eye view of a large forest area. A large part of the forest looks like an economic forest: all the trees are the same, and at the same distance from each other. There is an opening in the middle of the economic forest area, perhaps even smaller than a hectare, where different tree species grow. The trees in the area are not as tall as the other trees, but their branches are gnarled. The area looks more ancient.

A still image from the documentary MATA (2020)

Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla järkytyt.

Brasilian atlanttisesta sademetsästä yli 90 prosenttia on menetetty. Sen tilalla eukalyptusplantaasit valtaavat aggressiivisesti maata vaatien hehtaareittain maa-alaa ja valtavasti vettä. Eukalyptukseen käytetyt torjunta-aineet myrkyttävät niin hyönteiset, kasvit kuin eläimet plantaasien ympärillä.

Teollisen hyödyn vuoksi istutettuja eukalyptusplantaaseja kutsutaan tappajametsiksi – ei vain siksi, että ne tuhoavat ja syrjäyttävät muut lajit ympäriltään vaan myös niiden erityisen paloherkkyyden vuoksi. Kuumuus ja kuivuus saa puiden sisältämän öljyn leimahtamaan ja tiheässä eukalyptusmetsässä räjähdysvaara on suuri. Tuhoisat maastopalot ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen edetessä liki kaikilla mantereilla.

Tappajametsiin investoivat myös pohjoismaiset metsäjätit, kuten Suomen valtion osaomistama Stora Enso. Killer Forest -installaation materiaali on kuvattu Etelä-Bahiassa, jossa elää muun muassa Pataxó-alkuperäiskansaa, ja jossa Stora Enson puoliksi omistama Veracel ylläpitää 100 000 hehtaaria eukalyptusplantaasia.

Näkemykset eukalyptuksen viljelyn vaikutuksista risteävät. Siinä missä Pataxó-kansan Rodrigo Mãdy Pataxó kutsuu yksilajista plantaasia “kuolleeksi metsäksi, aaveeksi”, Stora Enso korostaa toimintansa edistävän luonnon monimuotoisuutta.

Killer Forest on journalisti-tutkija Ingrid Fadnesin ja valokuvaaja-elokuvantekijä Fábio Nascimenton audiovisuaalinen installaatio, joka kutsuu eukalyptusplantaasin sisään. Baltic Circle -festivaalin ohjelmassa esitetään myös Fadnesin ja Nascimenton dokumenttielokuva MATA.

Ingrid Fadnes on norjalainen journalisti ja tutkija, joka on seurannut latinalaisen Amerikan poliittista liikehdintää erityisesti maatalouden ja alkuperäiskansojen konfliktien näkökulmista yli vuosikymmenen. Hän on tehnyt useita radiodokumentteja latinalaisesta Amerikasta, Norjasta ja Saamenmaalta.

Fábio Nascimento on brasilialainen luontoaktivisti, valokuvaaja ja elokuvantekijä, jonka työ on keskittynyt sademetsiin ja napa-alueille. Hän on työskennellyt muun muassa National Geographicille, Greenpeacelle, Lääkärit ilman rajoja -järjestölle ja The New York Timesille.

Teoksen toteutusta on tukenut suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.

su 21.11. 15.00
ma 22.11. 11.00
ke 24.11. 18.00
to 25.11. 11.00
pe 26.11. 11.00
la 27.11. 11.00

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Osallistujalle:

vapaa pääsy