Natasha A. Kelly

Milli’s Awakening

An assumed woman looks at Ernst Ludgwig Kirchner's painting "Schlafen Milli" in a gallery space. The painting is of a woman who's laying on a divan sofa. Both, the person looking at the painting and the lady in the painting are black.

Baltic Circle – Natasha A. Kelly: Millis Erwachen / Milli’s Awakening – Kuva: kuvankaappaus elokuvasta, Natasha A. Kelly

Milli’s Awakening  -dokumenttielokuvassa kahdeksan afrosaksalaista naista kertoo elämästään. Elokuvan nimi viittaa taiteilija Ernst Ludwig Kirchnerin (1880-1938) maalaukseen Schlafende Milli (suom. Nukkuva Milli), jossa mustaihoinen malli esitetään lähinnä miehen halun kohteena, erotisoituna ja eksotisoituna. Elokuvallaan Kelly herättää Millin henkiin kuvaannollisesti. Hän haastattelee Saksassa asuvia taiteentekijöitä, jotka ovat ylittäneet kolonialistiset stereotypiat ja luoneet oman ”mustan naisen identiteetin” saksalaisen valkoisen enemmistöyhteiskunnan sisällä. He kertovat saksalaisessa taidemaailmassa kohtaamistaan haasteista, siitä kuinka heidät ja heidän taiteensa tavataan esittää sekä siitä, kuinka he kokevat tulleensa poliittisesti ja sosiaalisesti pois suljetuksi.

Natasha A. Kelly on Lontoossa syntynyt ja Saksassa varttunut kirjailija, tutkija ja kuraattori, jonka tutkimuksen keskiössä on postkolonialismi ja feminismi. Milli’s Awakening on hänen ensimmäinen elokuvansa ja se valmistui tilaustyönä vuoden 2018 Berliinin biennaaliin. Elokuva on voittanut Black Laurel -palkinnon dokumenttisarjassa. Tänä vuonna julkaistiin myös samanniminen kirja, josta haastattelut voi lukea kokonaisuudessaan.

Natasha A. Kelly on paikalla näytöksessä ja vastaa sen jälkeen yleisön kysymyksiin.

Natasha A. Kelly on paikalla näytöksessä ja vastaa sen jälkeen yleisön kysymyksiin.

Näytös on elokuvan Suomen ensiesitys ja sen järjestää Goethe-Institut Finnland.

ma 12.11. 18.00

Goethe-Institut
Salomonkatu 5 B, Helsinki

Kesto: 45 min + keskustelutilaisuus
Kieli: saksa, tekstitys englanniksi