Pia Sirén, Mirella Pendolin ja Ilona Valkonen

Plant Based Stories

A picture with cans of paint stacked on top of each other. Some of the jars have green plants. On top of everything, the picture says "plant based stories" in the biggest black letters.

Photo: Pia Sirén

Paha persilja,

Njangialassa naimisiin,

Kaikista paskimmat banaanit,

Den nattliga violjakten,

Ahvenpartaliukumäet,

Homesienituho,

Las Palmeras,

Mummin oopiumit,

Kilpikonna joka ei ollut sipuli,

Avioerokoivu,

ja muita tarinoita.

Plant Based Stories on Pia Sirénin, Ilona Valkosen sekä Mirella Pendolinin kolmivuotinen hanke, joka kulkee Kuopiosta Helsinkiin ja Hankoon. Projekti ottaa työpajan, esityksen, ja lopulta elävän monumentin muodon. Teoksen ensimmäisessä vaiheessa kerätään muistoja ja tarinoita kasvikunnan ja ihmisten kohtaamisista. Tarinat vaihdetaan kullekin varta vasten toteutettuihin Vieno Motors -kukituksiin.

Baltic Circle -festivaalilla Plant Based Stories tapaa yleisöryhmiä Riistavuoren palvelutalossa. Tarinat nauhoitetaan ja litteroidaan työryhmän tarina-arkistoksi, jonka varaan projektin seuraavat ihmisen kasvisuhdetta käsittelevät vaiheet rakentuvat. Haussa on henkilökohtaisia muistikuvia tai anekdootteja, jossa jokin kasvikunnan jäsen on pääosassa.

Tapahtumaan voi tulla paikalle milloin vain ja viipyä sen aikaa kun haluat. Keskusteluun osallistuminen on mahdollista suomeksi ja englanniksi.

Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista. Tervetuloa!

Lisäksi RTI-talossa Ilmalassa on postilaatikko, johon kuka tahansa voi tipauttaa oman kasvitarinansa.

Keruuvaiheen jälkeen projekti muuttaa muotoaan tarinoihin pohjautuvaksi esitykseksi ja lopulta julkiseksi kasvimonumentiksi.

Pia Sirén  (she/her, hon/henne)

Pia Sirén (s. 1982) on kuvataiteilija, joka rakentaa suurikokoisia ja väliaikaisia tilateoksia rakennusmateriaaleista sekä työskentelee veistotaiteen, performatiivisten ja erilaisten yhteistyöprojektien parissa. Sirén toteuttaa teoksiaan sekä ulos julkiseen tilaan että näyttelytiloihin. Teokset ovat materiaalisesti ja tilallisesti osallistavia kokonaisuuksia, joiden sisään katsoja usein saa astua ja osaksi muuttua. Sirén on valmistunut vuonna 2012 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Mirella Pendolin (she/her, hon/henne)

Mirella Pendolin (s. 1975) on Vaasasta kotoisin oleva, suomenruotsalainen ja puoliksi espanjalainen, musiikin monitaituri; laulaja, muusikko, pedagogi, säveltäjä, ja näyttelijä. Pendolin opiskeli laulajaksi Norjassa Trondheimin jazz konservatoriossa, ja on siitä lähtien esiintynyt ja julkaissut sekä omaa musiikkia että osallistunut lukuisiin jazz/pop kokoonpanoihin, säveltänyt musiikkia eri artisteille, teatteriesityksille, toiminut kuoronjohtajana ja laulupedagogina. Viimeaikoina hän on julkaissut omaa materiaalia, jonka tyyli liikkuu popin ja jazzin välimaastossa, elektronisilla ja etnisillä vaikutteilla.

Ilona Valkonen (she/her, hon/henne)

Ilona Valkonen (s.1980) on kuvataiteilija, jonka työskentely on ehdotuksia vaihtoehtoisiksi tavoiksi katsoa ja mieltää maailmaa. Valkonen työskentelee maalauksen uusien muotojen, kollegiaalisen kuratoinnin ja yhteistyössä muovautuvan performanssikonseptin, Vieno Motorsin, parissa. Kasveja ja luovia metodeja yhdistäviin erilaisiin Vieno Motors -aktioihin on osallistunut jo yli 60 eritaustaista taiteilijaa ja lukumäärä kasvaa koko ajan. Suomen lisäksi esityksiä on ollut mm. Reykjavikissa, Berliinissä, New Yorkissa, Grazissa, Pietarissa ja Lontoossa.

 

Plant Based Stories on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

pe 25.11. 13.00

Riistavuoren Palvelukeskus
Isonnevantie 28
00320 Helsinki

Kesto: 3,5 h
Kieli: suomi, ruotsi ja/tai englanti

Osallistujalle:

Riistavuoren palvelukeskuksen tilat ovat esteettömät: lisätietoja saavutettavuudesta täältä (LINKKI)