Pohjat / Grounds on itsenäinen ääniteos 20 vuotta täyttävästä Baltic Circle -festivaalista ja sen vaiheista ja teoksista. Se on ehkä podcast, ehkä kuunnelma tai radiofeature. Äänessä ovat festivaalilla vuosien saatossa vierailleet taiteilijat sekä Baltic Circlen entiset ja nykyiset festivaalijohtajat. Puhutaan festivaalista heterotopiana, mahdollistajana ja työn järjestämisen rakenteena. Puhutaan myös poikkeuksista ja katkoksista ja ajankulusta. Keskustelunavaajina toimivat dramaturgi Milka Luhtaniemi ja kriitikko Matti Tuomela. Äänisuunnittelusta vastaa Tatu Nenonen.
Podcastin nimi viittaa pohjaan tai kamaraan, jonkin alkupisteeseen. Baltic alkoi jostakin, ja se on nyt tässä. Mitä välissä on tapahtunut? Mikä vaihe on tämä vaihe?
Podcastin kielet ovat suomi ja englanti. Kaikki podcastin äänisuunnittelussa käytetty materiaali on peräisin Baltic Circlen arkistoista.
Jakso 1: Tapahtuma
Pohjat-podcastin aloitusjaksossa palataan viiden vuoden takaisiin Ruumiinvalvojaisiin ja keskustellaan festivaalitapahtuman ainutkertaisuudesta. Vieraina ovat Post-MJ Era Institute of Consciousness -ryhmän koollekutsujat Emmi Venna ja Ossi Koskelainen sekä Baltic Circle -festivaalin uusi taiteellinen johtaja Hanna Parry ja toiminnanjohtaja Hanna Nyman.
Post-MJ Era Institute of Consciousness teki Baltic Circlelle vuonna 2015 Ruumiinvalvojaiset-nimisen klubiesityksen sekä vuonna 2017 Afterlife-nimisen teoksen. Ruumiinvalvojaisissa ja Afterlifessa mukana olivat Emmin ja Ossin lisäksi mm. Michael-Jan Havia, Ilpo Heikkinen, Anne Hiekkaranta, Samuli Laine, Suvi Matinaro, Jani-Matti Salo, Esete Sutinen, Sunny Seppä, Salla Hakkola, Emilia Neuvonen, Johannes Holopainen, Laura Pietiläinen, Marlon Moilanen, Pauliina Sjöberg, Iiris Laakso, Emilia Kallioinen, Niko Hallikainen, Kristiina Männikkö, Antti Salonen, Diana Tenkorang, Tino Singh, Corinna Helenelund, Ilmari Paananen ja Liisa Pesonen, Miko Kivinen, Touko Heikkinen, Anni Swahn, Geoffrey Erista ja Johannes Purovaara.
– –
Jakso 2: Paluu
Tässä jaksossa palataan Baltic Circlen juurille festivaalin perustajien Erik Söderblomin ja Jukka Hyde Hytin sekä Johanna Hammarbergin kanssa. Lisäksi tanssija-koreografi Maija Hirvanen kertoo muun muassa Operaatio Me -trilogiastaan, jonka ensimmäinen osa Meidän sosiaalidemokraattiset kehomme sekä viimeinen osa Days Without Names nähtiin Baltic Circle -festivaalilla vuosina 2012 ja 2014. Maijan kanssa puhutaan myös epäonnistumisen taiteellisesta potentiaalista.
Puhetta ainakin seuraavista esityksistä: Meidän sosiaalidemokraattiset kehomme (mukana Maija Hirvanen, Eeva Muilu, Satu Herrala, Miikka Tuominen, Heikki Paasonen, Jouko Korkeasaari ja Ville Häkkinen), Days Without Names (mukana Maija Hirvanen, Fornier Ortiz, Tuovi Rantanen, Aino Voutilainen, Mikko Hynninen, Heikki Paasonen, Jouko Korkeasaari, Ville Häkkinen, Riikka Pelo, Ville Kabrell), Carnival-projekti (mukana Maija Hirvanen, Janne Masalin + työryhmä), Epic Failing: After You (mukana Maija Hirvanen, Pasi Mäkelä, Maija Karhunen, Hanna Ahti, Jouko Korkeasaari, Ville Häkkinen, Pekka Pitkänen, Hannu Nummela, Riikka Pelo).
– –
Jakso 3: Toiset
Jakson ensimmäisessä osassa tavataan dramaturgi-kirjailija Laura Gustafsson, ja puhutaan hänen ja taiteilija Terike Haapojan Balticille tehdystä esityksestä Oikeusjuttu (2014). Teoksen kautta keskustelu siirtyy aktivismin ja taiteen suhteeseen, taideteoksen institutionaaliseen kontekstiin sekä toislajisten poliittiseen asemaan. Vuoden 2014 Oikeusjuttu-teoksen työryhmään kuului Laura Gustafsson, Terike Haapoja, Suvi Kokkonen, Sami Säynevirta, Visa Kurki.
Toisessa osassa jutellaan taiteilija-tutkija Tuija Kokkosen kanssa ei-inhimillisestä esityksestä ja sen piirteistä hänen ajattelussaan ennen ja nyt. Jaksossa pohditaan myös aikaa ekologisen dramaturgian näkökulmasta, sekä taidemaailman rakenteisiin vaikuttamisen kysymyksiä. Jaksossa palataan miettimään Kokkosen ja Maus&Orlovski -ryhmän tekemää, 2008 Baltic Circlellä esitettyä teosta Esitys merinäköalalla koiran kanssa ja koiralle – muistio ajasta II. Maus&Orlovskissa vuosina 2006—2008 mukana olivat Tuija Kokkosen lisäksi: Eka (Ninacan Evita, koira), Sini Haapalinna, Jukka Hytti, Kaisa Illukka, Tomi Suovankoski, Robin Svartström, Tuire Tuomisto, Ari Tenhula.
– –
Jakso 4: Kollektiivi
Jakso käsittelee monijäsenisen Vibes -kollektiivin Baltic Circlella tapahtuneita esiintuloja vuosina 2013 ja 2014. Vieraana ovat ryhmään kuuluvat dramaturgi-esitystaiteilija Ami Karvonen sekä koreografi-esitystaiteilija Masi Tiitta. Jaksossa keskustellaan yleisösuhteesta, teoksen, aiheen ja työskentelykulttuurin välisistä rajoista ja rajan määrittelyistä sekä mietitään kollektiivisen työskentelyn ehtoja ja rytmiä. Jaksossa puhutaan Vibesin teoksesta 2013, jonka työryhmässä olivat Ville Ahonen, Laura Birn, Anna-Mari Karvonen, Anni Puolakka, Ville Seppänen, Heidi Soidinsalo ja Masi Tiitta sekä 2014 teoksesta, jossa työryhmään kuuluivat Anna-Mari Karvonen, Anni Puolakka, Ville Seppänen ja Masi Tiitta.
– –
Jakso 5: Utopia
(jakso on englanniksi)
In the final episode of the Grounds podcast we meet choreographer Sonya Lindfors and art curators Eva Neklyaeva and Satu Herrala. In the interview with Sonya, we discussed the political aspects of art and how to dream together both inside and outside of structures. The conversation touches upon topics of how to make better structures and spaces and how to find other words to broaden thinking and imagination. We Should All Be Dreaming is an ongoing dreaming practice by Sonya and Maryan Abdulkarim which manifested as a series of dinner talks at Baltic Circle in 2018.
We Should All Be Dreaming: Sonya Lindfors, Maryan Abdulkarim, Erno Aaltonen, Roy Boswell, David Munoz and local collaborations.
The talk with Satu and Eva starts with Eva recollecting her early years as the artistic director of Baltic Circle, in which she strived to make the festival more transdisciplinary. The conversation moves to include reflections on accessibility, the political potential of art in public, and the task of enabling something to happen for which there hasn’t been a place or possibility before. A crucial example of this was the year 2014 when the Make Arts Policy Summit made an important intervention into societal conditions at the time.
Make Arts Policy Summit: Dana Yahalomi, Terike Haapoja, Eva Neklyaeva, Satu Herrala, Eeva Bergroth, Sanna Taskinen
Työryhmä:
Milka Luhtaniemi on Helsingissä asuva dramaturgi, kirjoittaja ja esitystaiteilija. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgian maisteriksi 2020. Luhtaniemi työskentelee kirjallisuuden ja näyttämötaiteiden kentillä, ja tekee ja katsoo esityksiä työkseen. Hän on kiinnostunut esitysten tuottamasta tiedosta, kollektiivien voimasta, hetkellisyyksistä ja kollegiaalisuuden ja esitystutkimuksen rajapinnoista.
Matti Tuomela on Helsingissä toimiva teatteri- ja esitystaidekriitikko. Tuomela on avustanut pitkään Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehteä ja hän on kirjoittanut esseitä ja kritiikkiä mm. Mustekalaan, Kritiikin Uutisiin ja Suomen Kuvalehteen. Tuomela kirjoittaa myös dialogimuotoista kritiikkiä kollegansa Petteri Enrothin kanssa Seiskan pojat -nimisessä projektissa.
Tatu Nenonen on helsinkiläinen äänisuunnittelija. Nenonen työskentelee näyttämötaiteen, installaation ja radioesseen hyväksi tuottamalla äänellistä ja värähtelevää materiaalia. Nenosen suunnitteluissa ääni on fyysinen ja veistoksellinen elementti. Nenosen viimeisimpiä töitä ovat Kansallisteatterin Rikinkeltainen taivas (2019, ohjaus: Juhana von Bagh), Q-teatterin Asennot (2019, ohjaus: Anna-Mari Karvonen) ja Uuden tanssin keskus Zodiakin Talvi (2019, konsepti sekä koreografia: Laura Jantunen.)
Jaksot julkaistaan nettisivuillamme:
pe 20.11. /1. Tapahtuma
la 21.11. /2. Paluu
su 22.11. /3. Toiset
ma 23.11. /4. Kollektiivi
ti 24.11. /5. Utopia