Chiara Bersani

Seeking Unicorns

In the center of the picture, the artist Chiara Bersani appears on her knees and hands on the ground on top of a soft-looking white layer. Bersani has a white unicorn horn on her head. The color scheme that dominates the picture is white.

Photo: Roberta Segata, by the courtesy of Centrale Fies

Yksisarvinen on olento, jota liikuttaa oma olemassa olemisensa halu.

Koreografi Chiara Bersani tutkii työssään kehoa ainutlaatuisten, toistamattomien tarinoiden säilyttäjänä. Hän näkee kehon poliittisena kokonaisuutena, joka muodostuu kohtaamisista ja yhteenotoista yhteiskunnan kanssa.

Bersanin ajatuksessa keho toteuttaa sosiaalista tehtäväänsä, kun se valitsee sulautua yhteiskuntaan ja pakottaa samalla muut näkemään sen: keho tulee määritellyksi ja tulkituksi, siihen alkaa kohdistua odotuksia ulkoapäin.

Yksisarvinen on myyttinen eläin, jonka muotoa mytologia ei kuitenkaan määrittele. Toisinaan yksisarvinen kuvataan härän muodossa, joskus taas hevosen. Teoksessaan Bersani haluaa hyvittää yksisarvisen kokemat vääryydet antamalla itsensä kokonaan sille. Hän haluaa antaa yksisarviselle tarinan, rakkauden ja valinnan vallan:

”Sinä et tulkitse minua, minä näytän sinulle tavan ymmärtää minua. Otan vastuun sen kuvan antamisesta, jonka maailma minusta saa.”

Seeking Unicorns kertoo myös Chiara Bersanin elämästä omien sanojensa mukaan ”vammaisena” esiintyjänä, mutta tavalla, joka avaa mahdollisuuden antautua hauraalle, juuriltaan revitylle mielikuvituseläimelle.

Esitys on suunniteltu ei-teatterillisiin tiloihin: tyhjiin, täysiin, hiljaisiin, tungoksiin. Tiloihin, joiden valo tai historia vaativat tulla nähdyksi, ja joissa yksisarvinen voi riisua parhaat vaatteensa ja hylätä teatterilliset tarinansa sekä aloittaa uuden matkan uudessa muodossa.

Esitystä inspiroi pohjoinen valo ja se esitetään Kiasman aulassa auringonnousun aikaan.

Chiara Bersani on italialainen esiintyjä ja kirjailija, joka toimii esittävän taiteen, tutkivan teatterin ja nykytanssin parissa. Hänen teoksensa tulkkina, kirjoittajana ja ohjaaja-koreografina perustuu “poliittisen ruumiin” käsitteeseen ja sen läsnäoloa ja toimintaa harjoittavien käytäntöjen luomiseen. Seeking Unicorns jatkaa Bersanin aikaisemman teoksen, Gentle Unicornin, teemoista. Gentle Unicorn ja Chiara Bersani voittivat elokuussa 2019 Edinburgh Fringe Festivalin aikana ensimmäisen palkinnon Total Theatre Awardsin tanssikategoriassa.

Työryhmä:

Koreografi ja esiintyjä: Chiara Bersani
Muusikko: Lemmo
Teknikko: Paolo Tizianel
Tuottaja: Giulia Traversi

Esitys toteutetaan yhteistyössä Kiasma – Nykytaiteen museon kanssa ja se on myös osa Kiasman Kompassissa pohjoinen -näyttelyn esitysohjelmistoa. Lippu sisältää pääsyn Kiasman näyttelyihin esityspäivänä.

ke 23.11. 08.30
to 24.11. 08.30
pe 25.11. 08.30

Kiasma – Nykytaiteen museo
Mannerheiminaukio 2
00100 Helsinki

Hinta: 17 / 35 / maksa-mitä-haluat €
Kesto: 40 min
Kieli: ei puhetta, pelkkää musiikkia