Posthuman Theatre

Studies in Non-Human Acting

A picture of sparrows washing themselves in the gravel spread next to the plinth of the house.

Photo: Esa Kirkkopelto

Studies in Non-Human Acting -esityksen tarkoituksena on esitellä idea ei-inhimillisestä näyttelemisestä: miten se on mahdollista, mitä se vaatii inhimilliseltä esiintyjältä ja ennen kaikkea: miltä se näyttää ja kuulostaa?

Esityksessä joukko tanssin ja teatterin ammattilaisia ruumiillistavat ei-inhimillisiä tiloja ja prosesseja ja synnyttävät yhdessä sarjan näyttämötilassa tapahtuvia tutkielmia. Studies in Non-Human Acting on osa Toisissa tiloissa -esitystaiteen kollektiivin ja LUST rf:n vuoden 2019 kuluessa toteutettavaa Ihmisen jälkeinen teatteri (Posthuman Theatre) -yhteistyöhanketta, joka tutkii ajankohtaisia esittäviä taiteita kohtaavia eettisiä ja ekologisia haasteita. Se perustuu näkemykseen, jonka mukaan esittävien taiteiden tulisi kehittyä vähemmän ihmiskeskeiseen suuntaan ja toteutua tulevaisuudessa erilaisten ruumiiden, ilmiöiden ja olioiden välisenä toimintana.

Työryhmä: Jenni-Elina von Bagh, Laura Marleena Halonen, Leila Kourkia, Veli Lehtovaara, Leena Nordberg, Piia Peltola, Rasmus Slätis, Jenni Urpilainen. Hankkeen vetäjänä toimii Esa Kirkkopelto.

Toisissa tiloissa on helsinkiläinen esitystaiteen ryhmä, joka on erikoistunut ei-inhimilliseen esittämiseen. LUST rf on aatteellinen yhdistys, joka toimii kehittääkseen teatterin ammattikenttää lähtökohtanaan Suomen ruotsinkielinen teatterikenttä.

Tuotanto: Other Spaces, LUST rf ja Kiasma -teatteri
Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden

Lauantaina esityksen jälkeen klo 16:30–17:30 keskustelutilaisuus Kiasman seminaaritilassa – lämpimästi tervetuloa!
Keskustelemassa työryhmän kanssa Anders Carlsson (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntyön professori), Henri Hütt (taiteilija) ja Karoliina Lummaa (tutkija, BIOS–tutkimusyksikkö ja Turun Yliopisto). Keskustelun moderoi Saara Hacklin (amanuenssi, Nykytaiteen museo Kiasma).

pe 15.11. 14.00
la 16.11. 14.00

Kiasma-teatteri
Mannerheiminaukio 2, Helsinki

Hinta: 5 €
Kieli: suomi, englanti

Osallistujalle:

Esitykseen voi saapua koska tahansa ja sen äärellä voi viipyä haluamansa ajan