Baltic Circle

Suo anteeksi – Ennallistamistalkoot

Clouds in the blue sky. A group of medium-sized birds, perhaps some kind of landfowls, are flying against the sky.

Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2021

Tule ennallistamaan Baltic Circlen suojelukohdetta! Tavoitteena on, että näiden talkoiden jälkeen ennallistamistyö tällä suolla tulee valmiiksi.

Syyskuinen retki suolle tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden osallistua ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntaan, tutustua suon eläjiin ja auttaa rakentamaan niille turvasatamia. Ennallistamistyöllä festivaalin tavoite on palauttaa maankäytöstä vaurioituneiden maa- ja vesialueiden luontoarvoja Oravasuohon kytkeytyneillä Siltanevalla ja Rasinnevalla. 

Suoalue ennallistetaan Osuuskunta Lumimuutoksen johdolla hartiavoimin. Luvassa on ympäristötietoa, havaintojen jakamista sekä patojen rakentamista ojitettuun suohon. Ennallistamistyö aloitettiin syyskuussa 2022, jolloin Baltic Circlen kokoaman joukon työskentely vaikutti veden kulkuun noin hehtaarin kokoisella alueella. Tänä vuonna on tarkoitus ennallistaa aluetta viimeistä kertaa ja saattaa usean vuoden työ päätökseen. 

Tapahtumaan on linja-autokuljetus Helsingistä, ja retkellä on majoitutaan yhteisiin huoneisiin. Pakkaa mukaan lämmin kerrasto, sadetta pitävät ulkovaatteet, hanskat, tasku- tai otsalamppu, makuupussi sekä henkilökohtaiset sauna- ja yöpymistarvikkeet. Suo on kosteaa ja vaikeakulkuista maastoa; varaudu tukevilla, vedenpitävillä ja korkeavartisilla kengillä, esimerkiksi kumi- tai vaellussaappailla. Suon lisäksi tapahtumalle puitteet tarjoaa sen naapuritila, vuodesta 1565 lähtien asutettu Vanha Väätänen eli tavaroita ei tarvitse varautua juurikaan kantamaan. 

Ennallistamisoppaana toimii voittoa tavoittelemattoman Osuuskunta Lumimuutoksen vesistö- ja luontokunnostusasiantuntijat. Osuuskunta Lumimuutosta luotsaa maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon, Goldman-palkinnon saanut dosentti Tero Mustonen, joka kuuluu myös YK:n kuudennen ilmastoraportin pääkirjoittajiin, yhdessä Kaisu Mustosen kanssa, joka on erikoistunut naisten tietoon luonnon monimuotoisuuden kysymyksissä ja jolla on erityinen kyky nähdä luonnon pienimpien suuri merkitys.  

Tapahtuma on osa Baltic Circlen monivuotista Villin vieraana -hanketta, joka keskittyy edistyksellisen ympäristötiedon jalkauttamiseen ja sosiaalisen yhteisön vahvistamiseen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhdistys kannustaa arjen ympäristöaktivismiin kutsumalla yksilöitä ja yhteisöjä matalan kynnyksen toimintaan ja havaintojen jakamiseen. 

Tämän vuoden Suo anteeksi -ennallistamistapahtumaa on tukenut Suomen Luonnonsuojelun Säätiön Itämeri-rahasto ja Wärtsilä Oyj Abp sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu.

pe 13.9. 15.00 Osta lippu
su 15.9. 17.30

Retken lähtö- ja paluupaikka: Kiasma, Helsinki

Hinta: 47 €
Kesto: pe-su
Kieli: englanti

Osallistujalle:

Viikonlopun yli kestävän tapahtuman lipun hinta kattaa matkat, yöpymisen, saunan, ohjelman sekä ruokailut.

Jokaiseen lipun ostaneeseen ollaan yhteydessä sähköpostitse ennen tapahtumaa tarkempien tietojen kanssa.

Vaikeakulkuisen maaston vuoksi tapahtuma ei ole esteetön.