Taidelaitokset sovinnon edistäjinä? – Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiokeskustelu

Valokuva vaaleasta betonisesta seinästä, jossa näkyy osittain seinällä olevat sanat omilla riveillään: "finl, norv, svez" - oletettavasti jollain kielellä suomi, norja ja ruotsi. Tekstin päällä on tuohesta tehty tasku tai veistos.

Kuva: Maaria Ylikangas

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission tärkein tehtävä on kuulla saamelaisia, yksittäisiä henkilöitä ja ryhmiä. Komission pyrkimyksenä on lisätä tietoisuutta saamelaisista Suomen alkuperäiskansana ja vahvistaa saamelaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työ on alkanut tänä syksynä Suomessa. Mitä se tarkoittaa ja miten se liittyy suomalaisiin taidelaitoksiin? Baltic Circle -festivaali on kutsunut komission esittelemään poliittisen mandaattinsa ja keskustelemaan taidelaitosten roolista sovintotyössä.

Ohjelma:

16.00 Tervetuloa sovinnontekijäksi
Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry

16.10 Mandaatin ja komission esittely
Komission puheenjohtaja Hannele Pokka

16.25 Totuus ja tarinat osana trauman käsittelyä
Saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjan hankejohtaja Heidi Eriksen

16.40 Mitä sovinto kansojen välillä tarkoittaa poliittisesti ja kulttuurillisesti?
Sovittelija ja konfliktinratkaisun ammattilainen Miriam Attias

16.50 Minkälaista tulevaisuutta totuus- ja sovintotyö rakentaa?
Komission pääsihteeri Ulla Aikio-Puoskari

17.00 Taidelaitosten rooli sovinnon edistäjänä
Kuraattori, taidemaailman rakenteiden asiantuntija Taru Elfving

17.15 Miten taidelaitokset voivat tukea komission työtä? -paneelikeskustelu
Pokka, Eriksen, Elfving

17.30 Yleisön kysymykset puhujille

18.00 Tilaisuus päättyy

Baltic Circle järjestää julkisen keskustelun lisäksi taidelaitoksille suunnatun työpajan, jonka tarkoituksena on purkaa rakenteellista syrjintää ja hakea konkreettisia muotoja sovintotyölle.

Valtioneuvoston mukaan totuus- ja sovintokomissioinstituutio juontaa juurensa 1970-luvulle. Kansainvälisesti totuuskomissioiksi tai totuus- ja sovintokomissioiksi kutsutaan prosesseja, joissa tarkastellaan historiassa tapahtuneita kollektiivisia vääryyksiä. Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessi käynnistyi vihdoin tänä syksynä saamelaisten kuulemisilla, ja totuus- ja sovintoraportin on määrä valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä.

Julkinen keskustelu esittelee totuus- ja sovintokomissaarit ja heidän mandaattinsa, ja kysyy miten totuus vaikuttaa Suomen identiteettiin ja historiankirjoitukseen? Millaisia uusia tarinoita sovinto vaatii, ja millainen rooli taidelaitoksilla on niiden levittämisessä?

 

Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä Suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin (FINNO), Pohjoismainen kulttuuripisteen ja Goethe Institut Finnlandin kanssa.

pe 17.11. 16.00

Kahvila Willensauna
Bergbominkuja 1, 00100 Helsinki

Kesto: 2h
Kieli: suomi, tulkkaus englanniksi saatavilla

Osallistujalle:

Tapahtuma on ilmainen.

 

Lue lisää tilan saavutettavuudesta täällä.