Nykyisen Helsingin olemusta määrittävät vielä viime vuosituhannen kuvitelmat tulevaisuudesta. Kaupunki on kuitenkin muutoksessa. Millaiseksi tulevaisuutta kuvitellaan nyt?
Tällä hetkellä kaupunkia koskevia suunnitelmia tehdään ajanjaksoa 2030–2050 ennakoiden. Mitä muuttuu kun 1960-luvulla teollistumisen ja yksityisautoilun kehittymisestä seuranneita valtaväyliä tiivistetään takaisin kohti korttelimuotoista kaupunkia? Millaisen kaupungin me haluamme jättää seuraavien sukupolvien elettäväksi?
Väylä 45 on esitys, joka vie osallistujat kävelykierrokselle Käpylän aseman seudulle. Paikan tulevaisuudessa siintävät uudet liikennejärjestelyt ja uudenlainen kaupunkikeskus – toiveet sujuvasta työnteosta, viihtyisästä oleilusta ja uusista asukkaista. Esityksen näyttämönä toimivat niin kiivaana virtaava Tuusulanväylä kuin Metsälän toimitila-alueen pienet kadutkin. Minkälaisessa liikkeessä kaupunki on ja mihin se on menossa?
Kaupunkisuunnittelua käsittelevä teos pohtii yhteistä elinympäristöämme koskevaa neuvottelua sekä erilaisia tapoja vaikuttaa tulevaisuuteen. Esityksessä yleisöä kutsutaan katsomaan tarkemmin arkiympäristön yksityiskohtia ja niistä avautuvia näkymiä ajan kerrostumiin sekä tutustumaan yhteen ihan tavanomaiseen paikkaan muutoksen linssien läpi.
Väylä 45 on työryhmän eri kaupungeissa muutoksen alla olevissa paikoissa toteuttaman Työmaa-teossarjan viimeinen osa.
Työryhmä
Sebastian López-Lehto
Maarit Utriainen
Riikka Vuorenmaa
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Oskar Öflunds Stiftelse, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto
Työmaa-teossarja on yhteistuotanto työryhmän, Piste Kollektiivin ja Kulkue-hankkeen festivaalien kesken.
Väylä 45 on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.
Avainsanat: Kaupunkisuunnittelu, kaupunkikävely, tulevaisuus, osallistava, installaatio, havainnointi