Kaikuja uraanikaivoksista.
Yellowcake vahvistaa niitä yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden hetkiä, jotka tavallisesti jäävät pois protestikertomuksista ja jotka ovat kuitenkin välttämättömiä sitoutumisen ja taistelun edistämiseksi. Miten ihmiset tulevat koolle? Miten osallistumme yhteistoimintaan? Kuinka muodostamme kollektiivin?
Yellowcake on osallistava esitys, joka kutsuu yleisön mukaan mikroharjoituksiin yhteistyöstä sekä yhteiseen ajatusten ja ajan jakamiseen tunnelmallisen lounaan kera.
Taiteellisen työnsä kautta Tea Andreoletti tutkii, kuinka hänen kotikaupunkinsa ja sen naapurikylät Ylä-Serianan laaksossa voisivat tehdä yhteistyötä väestökadon, palveluiden katoamisen ja eristyneisyyden ratkaisemiseksi. Baltic Circlessä Andeoletti aktivoi kollektiivisia harjoituksia ja keskustelua yhteistyöstä hyödyntäen tarinaa Ylä-Serianan laaksossa vuonna 1979 tapahtuneista uraanikaivosten vastaisista mielenosoituksista. Louhinnan vastainen liike oli viimeinen yhteisöllisyyden hetki, joka yhdisti laakson kyliä. Nyt yhteisöllisyyden tarinat ovat unohtuneet poliittisten tappioiden taustalle.
Mitä tästä yhteisöllisyydestä on säilynyt? Miten yhteistyö voi syntyä uudelleen, kun konservatiivinen henki latistaa naapurikylien välisen vuoropuhelun ja eristää kylät pelkkien omien yksityisten etujensa varaan?
Yellowcake on uraaninpuhdistusprosessin lopputuotteen, keltaisen jauheen, nimi. Nimi muistuttaa myös Ylä-Serianan laakson tyypillistä ruokaa, polentaa, kuumaa maissijauhoista valmistettua puuroa, eräänlaista suurta keltaista kakkua.
Tea Andreoletti
Tea Andreoletti (1991) varttui Gromossa, vuoristokylässä Ylä-Serianan laaksossa Italiassa. Hän on taiteilija, joka esiintyy tarinankertojana, vesisommelierina, pyhiinvaellusoppaana ja amatöörimiekkailijana. Vuodesta 2021 lähtien Tea on työskennellyt pitkäaikaisen projektin parissa, joka päättyy hänet asettumiseen ehdolle kotikaupunkinsa pormestariksi vuoden 2026 vaaleissa. Hänen nomadiprojektinsa on dokumentoitu suullisten kertomusten ja koruompeleiden hänen pyhävaatteisiinsa. Tea asuu ja työskentelee Helsingin ja Gromon välissä.
Kiitokset: Arlene Tucker, Arja Renell, Dash Che, Eero Yli-Vakkuri ja Teemu Vaarakallio.
YELLOWCAKE on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.