Baltic Circle -teatterifestivaali järjestää ennallistamistalkoot Ähtärin Oravasuolla: “Haluamme kannustaa ihmisiä arjen ympäristöaktivismiin”

a closeup of a swap's vegetation

Photo: Tani Simberg / Wild Trippers, Baltic Circle 2021

Baltic Circle järjestää ennallistamistalkoot suojelukohteessaan, Ähtärin Oravasuolla syyskuussa 2022. Lipunmyynti talkoisiin on alkanut Tiketissä. Ennallistamistalkoot toteutetaan yhdessä Osuuskunta Lumimuutoksen kanssa.

Baltic Circlen järjestämät ennallistamistalkoot pidetään 10.–11.9.2022 Ähtärin Oravasuolla, jonka suojelu- ja ennallistamistyötä festivaali seuraa ja edistää. Oravasuon ennallistamistyöstä vastaa Osuuskunta Lumimuutos, joka hankki alueen suojeluun kesäkuussa 2020 sitä uhkaavalta turvetuotannolta.

Syyskuinen retki suolle tarjoaa osallistujille konkreettisen mahdollisuuden olla mukana ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntatyössä. Viikonloppu käynnistää Oravasuon ja siihen kytkeytyneiden Siltanevan ja Rasinnevan ennallistamistyön, kun talkoolaiset lapiotyönä aloittavat suon ojitusten tukkimisen.

”Ennallistamisprojektimme tarkoitus on kääntää ilmastopuhe ja -hätä aktiiviseksi toiminnaksi. Viime vuonna teimme ensimmäisen retken yleisön kanssa suolle, jonne ensilumi oli juuri satanut ja linnut tekivät syysmuuttoaan. Saimme konkreettisen käsityksen Suomen rajusta maankäyttöpolitiikasta samalla kun aurinko värjäsi taivaan kultaiseksi. Se herätti monessa halun ryhtyä vastatoimiin”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

Kokemuksellisuus tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää ilmastokriisiä paremmin

Tapahtuma on osa Baltic Circlen monivuotista Villin vieraana -hanketta, joka keskittyy ympäristötiedon jalkauttamiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hanke kannustaa arjen ympäristöaktivismiin ja kutsuu osallistumaan matalan kynnyksen toimintaan ja havaintojen jakamiseen.

”Ilmastokriisi vaatii nyt konkreettisia toimia kaikilta aloilta, sillä aikaa on vähän. Kansainvälisen teatterifestivaalin kontekstissa voimme tuoda ihmisiä ja tietoja yhteen, kasvattaa empatiaa sekä kuvitella vaihtoehtoisia narratiiveja totuttujen tilalle”, pohtii Parry.

Talkootyön lisäksi Baltic Circle osallistuu Oravasuon ja siihen kytkeytyneiden kohteiden suojelu- ja ennallistamistyöhön keräämällä lahjoituksia ja varoja ohjelman toimintaan kohteessa sekä seuraamalla ennallistamistyön etenemisestä ja raportoimalla siitä.

– –

19. Baltic Circle -festivaali pidetään 18.–26.11.2022 ja sen ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan syyskuun 2022 lopussa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Emmi Linnankivi
Viestinnän asiantuntija
+358 50 464 3238

Baltic Circle on kansainvälinen teatterifestivaali, joka järjestetään vuosittain marraskuussa Helsingissä. Festivaali luo intensiteettejä kaupunkiin, tutkii ajankohtaisia ilmiöitä, ottaa kantaa ja kutsuu vuoropuheluun. Baltic Circle uskoo taiteen esteettiseen ja affektiiviseen voimaan sekä esitysten sosiaaliseen ja poliittiseen toimijuuteen. Festivaalilla nähtävät teokset tutkivat uusia esitystaiteen muotoja ja tekemisen tapoja.  #BalticCircle @balticcircle

Osuuskunta Lumimuutoksen toiminnan keskeisenä arvona on perinteinen suomalais-karjalainen luontosuhde, sen opetteleminen ja ymmärtäminen. Osuuskunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa.

a closeup of a swap's vegetation

Photo: Tani Simberg / Wild Trippers, Baltic Circle 2021