UNDERTONE

A Proposal For Legal Loitering

A black and white photo that looks like some kind of distorted image of a circular glass ceiling. The ceiling consists of decorative glass panes in the shape of a rectangle, which taper towards the center of the window. The image twists in a spiral, which makes it difficult to recognize the elements.

Image: Haliz Yosef

Baltic Circle -festivaalin viimeinen yö on kunnianosoitus elektronisen musiikin alakulttuurille ja ballroom-traditiolle – sekä niiden historialliselle merkitykselle turvallisten tilojen luojina. Klubin ja esityksen rajapinnassa liikkuva UNDERTONE – A Proposal For Legal Loitering sykkii vieraanvaraisuutta, vapautta, värejä ja voimaa.

Teos uudelleenmäärittää nykytaiteen suhdetta turvallisuuteen ajassa, jossa kokoontumista rajoitetaan siihen liittyvän uhan vuoksi. Performatiivinen, alati muuttuva tila- ja ääni-installaatio tarkastelee turvallisuuden eri muotoja, julkisten tilojen roolia, valvontakulttuurin politiikkaa ja itsemääräämisoikeutta.

Tervetuloa kanssakokijaksi, läsnäolijaksi ja aistijaksi yöhön, jossa kukin voi olla oma, todellinen itsensä.

UNDERTONE Creative Associates: Arhychy Alvaro Gomes, Caroline Suinner, Dennis Okoth, Ellen Virman, Eric Barco, Geoffrey Erista, Haliz Yosef, Jennifer Appleton, Joona Huotari, Laura Eklund Nhaga, Sunny Seppä ja Tinttu Henttonen.

Ryhmän koollekutsujana on toiminut Helsingissä asuva näyttelijä, tanssija ja esitystaiteilija Geoffrey Erista, joka työskentelee monipuolisesti teatterin, tanssin ja esitystaiteen kentällä.

UNDERTONE – A Proposal For Legal Loitering on ensimmäinen teos, joka syntyy osana Baltic Circle -festivaalin nelivuotista Tulevan näyttämö -hanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

UNDERTONE Creative Associates:

Arhychy Alvaro Gomes on helsinkiläinen muusikko joka löysi tiensä musiikin pariin vuonna 2016. Gomes on entinen Local Deepin jäsen ja yksi tämän kollektiivin perustajista. Local Deep kollektiivin mukana, Gomes on ollut osallisena järjestämässä erilaisia tapahtumia helsingin yöelämässä ja tuonut muita DJ/artisteja Suomeen eri maista. Viimeisimpiä merkittäviä esiintymisiä on mm. Flow festivaalilla vuonna 2018 ja Pasilan kääntöpöydällä Local Deep kollektiivin kanssa. Vuodesta 2020 Gomes on esiintynyt sooloartistina nimellä DJ Alvie, jolla hän on pyrkinyt tuottamaan omaa musiikkia. Tällä hetkellä musiikin ohella elämään sisältyy opiskelu- ja työ.

Caroline Suinner on monitieteinen taiteilija ja aktiivi, joka on tunnettu useista intersektionaalisuuteen ja representaatioon keskittyneistä projekteista tapahtuma- ja mediatuotantojen kentällä. Hänen työuransa kattaa myös useita performatiivisia ja visuaalisia taideprojekteja joissa turvallisuuden tutkiminen on keskiössä. Suinner on myös yksi Ruskeat Tytöt Median sekä Pehmee-kollektiivin perustajista. Hänelle tärkeitä arvoja ovat antirasismi ja saavutettavuus, intersektionaalisuus, oikeudenmukaisuus, kestävyys ja yhteisöllisyys. Suinner opettelee hyväksymään epätäydellisyyttä ja luomaan tasapainoa kaoottisessa todellisuudessa.

Dennis Okoth on jo 11 vuoden ajan taiteilijanimellään Denzel viihdyttänyt kuuntelijoita DJ:nä. Musiikillisesti häntä koskettaa psykedelia sekä henkeä ja kehoa liikuttavat rytmit. Vuoden 2014 paikkeilla hän ikään kuin putosi tapahtumien järjestämiseen pariin, mikä lopulta johti hänet perustamaan helsinkiläisen klubin Post Barin ystäviensä kanssa, tehden myös lukuisia muita musiikkitapahtumia vuosien saralla. Kaiken tämän ohella hän myös yrittää pitää musiikkituottaja identiteetistään kiinni. Lomavinkkejä otetaan vastaan.

Ellen Virman työskentelee monipuolisesti esittävän taiteen ja musiikin parissa valo- ja äänisuunnittelijana sekä sooloartistina. Hänen esikoislevynsä Eilien – Digital Lovers julkaistiin toukokuussa 2021. Esittävässä taiteessa Virmania innostaa dokumentaarisuus, yhteiskunnallisuus ja kuinka tehdä henkilökohtaisesta samaistuttavaa. Näitä kysymyksiä hän on käsitellyt teoksissa Lauluja Sydämistä (2020), Norppaesitys (2019) ja BODYCTRL (2019). Virman asuu Helsingissä ja opiskelee äänisuunnittelun maisteriohjelmassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Eric Barco on helsinkiläinen näyttelijä, tanssija, seikkailija ja esitystaiteilija, joka valmistui Teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2020. Barco on kiinnostunut taiteen sosiaalisesta puolesta, vuorovaikutuksesta ja jaetusta läsnäolosta, luovan potentiaalin esiin saamisessa yhteisön voimalla. Miten rakkautta voi välittää kävellessämme kadulla? Miten turvan tunnetta voi jakaa mikroeleillä? Miksi juhla on meille elintärkeä olosuhde? Miten luoda entistä parempaa tulevaisuutta? Barcolla on pitkä ja monipuolinen tausta esiintyjänä ja ohjaajana mm. Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa, Teatteri Takomossa, Helsingin Kellariteatterissa sekä muutamissa tv-tuotannoissa. Barcon taide on feminististä, monimuotoisuutta juhlivaa, normikriittistä, antikapitalistista ja yhdenvertaisuutta lisäävää.

Geoffrey Erista on keväällä 2020 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä, tanssija ja esitystaiteilija. Hän liikkuu sulavasti niin teatterin, tanssin, performanssin, liikkuvan kuvan kuin installaatiotaiteen välimaastoissa. Eristan intohimoinaan ovat tilalähtöiset teokset, dokumentaarisuus sekä taiteen poliittisuus. Hän on kiinnostunut tutkimaan työssään yhteiskunnallisesti merkityksellisiä aiheita aktivismin näkökulmasta sekä keinoja monimuotoisemman taiteen esiintulolle. Eristan taiteellinen opinnäytetyö N.E.G.R.O. – Nhaga & Erista Growing ‘n Reaching Out nähtiin vuonna 2019 osana Tampereen Teatterikesää. Valmistumisen jälkeen Erista on määrätietoisesti pyrkinyt harjoittamaan käytäntöjä, jotka yhdistävät teorian ja fyysisen ilmaisun.

Haliz Yosef käsittelee usein suhdettaan kieleen, muistiin, kulttuuriin ja identiteettiin. Yosef työstää aiheita liikkuvan kuvan, äänitaiteen ja installaatioiden kautta, joissa paikkasidonnaisuus on usein keskeisessä roolissa. Tähänastisista merkittävimpinä projekteista on ollut paikkasidonnainen ääni-installaatio Abandoned Rituals Kuninkaansaarella, osana Kuvataideakatemian Saari 2020 -näyttelyhanketta sekä Cinema Orionilla esitetty kokeellinen esseevideo Tell a Story (2019), jota oli osa Kuvan Kevät 2019 -näyttelyä. Yosef valmistui kuvataiteen kandidaatiksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2019. Hänen teoksia on esitetty Suomessa, Ruotsissa ja Etelä-Koreassa.

Jennifer Appleton on 2013 vuonna valmistunut meikkitaiteilija Helsingistä. Hän on valmistumisen jälkeen tehnyt monipuolisesti meikkaajan työtä mm. mainoksissa, kauneus-alalla, muodissa, lyhytelokuvissa sekä eri artisteille. Yksi hänen vakioasiakkaistaan on artisti Yeboyah, jota Appleton on meikannut vuodesta 2017. Appleton pitää tärkeänä työympäristön turvallisuutta ja ihmisten kohtaamista yksilöinä. Hän yrittää aina parhaansa pitää huolta, että asiakkailla on turvallinen ja mukava olo hänen meikkipenkissä.

Joona Huotari on pukusuunnittelija ja taiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti musiikkivideoiden, television, muodin, teatterin, sirkuksen ja oopperan parissa jo vuodesta 2010. Huotari valmistui Pirkanmaan Ammattiopistosta vaatetusalan artesaaniksi vuonna 2008 ja aloitti pukusuunnittelijan opinnot Aalto yliopiston Taiteiden ja Suunnittelun korkeakoulussa vuonna 2013. Huotarin erikoisalaa suunnittelussa on materiaalien työstäminen sekä kierrätys- ja uusiomateriaalien käyttö. Hän lähestyy pukuja modernilla ja tuoreella tavalla. Huotari on tehnyt pukusuunnittelun lisäksi töitä myös performanssitaiteilijana, graafisena suunnittelijana ja lavastajana. Huotarin töitä ovat mm. Opera BOX:in ja Ooppera Skaalan Akhnaten (2021), Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus BAU (2019), Emma Salokosken Body Positive (2019). Huotari kuuluu myös House of Disappointments -taidekollektiiviin, jolla oli mm. WEAR(E)ART-pukunäyttely osana URB Festivaalia kesällä 2020.

Laura Eklund Nhaga on näyttelijä, aktivisti ja kirjoittaja joka uskoo vahvasti taiteen olevan tärkeä keino muuttaa maailmaa. Eklund Nhaga tutkii mm. Spoken word -runoudessaan ja teksteissään rasismin, sukupuolen ja marginalisaation kokemuksia. Hän oli toinen käsikirjoittaja teoksessa N.E.G.R.O. – Nhaga & Erista Growing ‘n Reaching Out ja loi web sarjan nimeltä Project Green Gables. Hän opiskelee sosiologiaa Warwickin yliopistossa Isossa-Britanniassa, aikeenaan aina hyödyntää taidetta osana aktivismiaan. Hiljattain hänet valittiin toiseksi Amanda Gormanin runouden suomentajaksi.

Sunny Seppä on helsinkiläinen muusikko, tuottaja, äänisuunnittelija ja DJ. Viimeiset viisi vuotta hän on keskittänyt aikansa elektronisen musiikin Sansibar sooloprojektiin, jolla hän on tehnyt lukuisia kansainvälisiä julkaisuja ja esiintymisiä, pienistä tapahtumista kansainvälisiin festivaaleihin. Tällä hetkellä Seppä tutkii musiikillaan muuntuvia tajunnanmuotoja sekä afrofuturistisia utopioita.

Tinttu Henttonen opiskeli bondagen ammattilaiseksi nawashiksi Tokyossa vuosina 2006-2009. Hän venyttää köysityöskentelynsä fetissimaailmasta taiteeseen, filosofiaan ja pyhän tutkimiseen. Köysineen hän on ollut mukana pukemassa suuria ja pieniä tähtiä, mm. itsenäisyyspäivän linnan juhlien toimittajaa, sitonut pappia rukouksen aikana kirkossa. Henttosen esiintymisiä on nähty Tokyon show klubeilta oopperalle roikottamaan bändiä. Hän on museoissa vallannut köysillään tiloja.

Yhteistyössä: Kulttuurimylly

Koneen säätiön logo

la 27.11. 20.00

Tiivistämö
Tiivistämö sijaitsee keskellä Suvilahden kulttuuri- ja tapahtuma-aluetta. Sisääntulo alueelle osoitteista Sörnäisten rantatie 22 ja Kaasutehtaankatu 1, Helsinki.

Osallistujalle:

Esitys sisältää välkkyviä valoja, savua, tilan täyden pimentymisen sekä kovia ja korkeita ääniä.

Tapahtuma on K-18

Vapaa pääsy