Niko Hallikainen

Black Mercedes

An illustration in red and purple colors showing the mouth of a two-way car tunnel and a partial lunar eclipse. The moon is large in the starry sky and in front of it hangs a black diamond cut crystal in a pendant. Lilies and the human bones are illustrated on the edges. A toucan is sitting on top of the lily on the right, holding a coin in its beak. The style of the illustration is cartoonish or comic-like. At the bottom of the picture it says "Black Mercedes" in a slightly gothic style font.

Illustration: Milena Huhta

Black Mercedes on esitysrunoilija ja kirjoittaja Niko Hallikaisen uusi viisituntinen sooloesitys. Teos on puhesäestys Prinsessa Dianan televisioiduille hautajaisille vuodelta 1997, joka palvelee portaalina kollektiivisen alitajunnan tutkimattomille raunioille. Black Mercedes on vulkaaninen kylpyamme, jota tukkii 10 kiloa savukvartsia. Esitys visioi järjen monarkian romahtamisen, joka aiheuttaa äärimmäisiä sentimentaalisia aaltoja, joihin katsojat ovat tervetulleita kellumaan tai hukkumaan.

Black Mercedes käsittelee menetystä, sydänsärkyjä, miljardöörejä, emotionaalista epävakautta, psyykkisiä puutarhoja, palatseja, slummeja, sairaaloita, salaisia käytäviä, salaisia päiväkirjoja, salaliittoja, Euroopan unionia, veroparatiiseja, pyhyyttä, maata ja rakkautta. Niko käyttää nostalgiaa, intuitiota ja kärsimystä taikakeinoina, jotka tuottavat kumouksellisen tilan surun uudelle kielelle.

Niko Hallikainen on esitysrunoilija, joka tekee tekstilähtöisiä sooloesityksiä, jotka häiriköivät rajoja sisäisen ja ulkoisen, yksilöllisen ja yhteisöllisen, kivun ja avun välillä. Toistuvia piirteitä Nikon töissä ovat tunteellinen hyperbola, vieraantuneisuus ja kielen rajat. Black Mercedeksessä soivan musiikin on säveltänyt taiteilija Carsten Nicolai aliaksellaan Alva Noto.

Esitys, teksti, suunnittelu: Niko Hallikainen

Musiikki: Alva Noto

Kuva: Milena Huhta

Tuotanto: Baltic Circle, Niko Hallikainen

Tukija: Taiteen edistämiskeskus

Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Caisa

pe 26.11. 20.00

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Hinta: 15 / 35 €
Kesto: 5 h
Kieli: englanti

Osallistujalle:

Liput on myyty loppuun Tiketissä, mutta iso osa esityksen lipuista on maksa mitä haluat -lippuja, jotka ovat saatavilla ainoastaan ovelta. Ovilipunmyynti aloitetaan tuntia ennen esityksen alkua kello 19.00 ja se jatkuu läpi esityksen.

Esitys kestää 5 tuntia ja yleisö saa tulla ja lähteä esityksestä kuten haluaa. Esitys on esteetön.