Alkukesän sävelet soivat ilmassa, kiitos lintujen. Tunnet, kuinka kärpänen laskeutuu vasemmalle kyljellesi. Napsit suuhusi ruohoa ja muita syötäviä kasveja. Kävelet laumasi kanssa hiljalleen eteenpäin. Kehonne osoittavat samaan suuntaan. Tarkkailet ystäviäsi, tunnelma on nyt rento. Kukaan ei varoita mahdollisesta vaarasta. Näet laajasti, sinnekin, minne ihminen ei voi nähdä.
Kuulemme tapahtumassa Ellen Virmanin ja Mia Takulan ääniteoksen Hevosen silmin, jonka jälkeen keskustelemme teoksesta, sen tekemisestä ja sen herättämistä ajatuksista yhdessä Sokeiden kuunnelmaraadin johdolla.
Hevosen silmin -ääniteos kuvaa hevosen tapaa kokea ympäristö, lajikumppanit ja muut eläimet – myös ihminen. Hevonen on monella tapaa erilainen eläin kuin ihminen, mutta silti hevonen elää ihmisen maailmassa. Miten hyvin me huomioimme hevosen tarpeet?
Hevosilla on samat perustunteet kuin ihmisillä ja tutkimusten mukaan hevonen osaa tulkita ihmisen tunteita jopa kuvien välityksellä. Teoksessa kuullaan esimerkiksi, kuinka hevonen lohdutti surevaa pararatsastaja Marja Mikolaa. Mikola kertoo myös, millaista on toimia sokeana hevosen kanssa. Eroaako hevosen tapa kohdata näkövammainen siitä, miten toiset ihmiset kohtelevat häntä?
Etologi, hevostutkija Verna Vilppula poimii uusimpia tutkimustietoja hevosten kokemusmaailmasta, aisteista, kommunikoinnista ja ystävyyssuhteista. Tiesitkö esimerkiksi, että hevonen näkee selvästi vähemmän värejä kuin ihminen?
Teoksen läpileikkaa pyrkimys hevosen näkökulmaan. Kuulemme erilaisia hevosten ääniä, hevosen elämään kuuluvia ääniä sekä teosta varten sävellettyä musiikkia. Hevosen silmin -teos on sellainen, jota hevonenkin kuuntelisi ja josta hevonenkin pitäisi, ainakin saatavissa olevan uusimpien tutkimusten ja myös kokemusperäisen tiedon mukaan. Tosin eräs tietty ääni ei ole hevoselle mieluinen, vaikka se kuuluukin sen arkeen.
Tunnistatko kyseisen äänen teoksesta? Miksi ääni on hevoselle epämieluisa?
Teos koostuu kahdesta osasta: Equus caballus ja Kentauri.
Teoksen henkilöt
Hevoset: Voltti, Vastaisku, Sisu, Heta, Juuso, Hippa, Fiina, Floris (Lauri), GK Sagittari, Aatu
Roosa, Wallu ja Masi
Ihmiset: Marja Mikola ja Verna Vilppula
Sekä paikalla sattumalta olleet luonnonlinnut.
Tekijät
Käsikirjoitus ja ohjaus: Mia Takula ja Ellen Virman
Toimittaja: Mia Takula
Äänisuunnittelu ja sävellys: Ellen Virman
Valokuvaus: Mia Takula
Teoskuva: Katri Astala
Tilaaja: Baltic Circle
Kiitokset
Kaikki teoksessa esiintyneet henkilöt
Aira Melasniemi
Suvi Kettunen, Nybacka Dressage
Salli Saarela, Suomen Ratsastajainliitto
Terhi Kujala
Anna-Maria Vilkuna ja Matti Harjuniemi
Johanna Perttunen
Moto-koira
Mia Takula (s. 1975) on kirjailija, dokumentaristi ja journalisti. Hän on työskennellyt taide- ja media-alalla yli 25 vuotta. Takulan pääteemoja ovat eläinten itseisarvo, luonto, ekokriisi ja ihmisyys. Vahvoista aiheistaan huolimatta Takula haluaa rohkaista, ei syyllistää. Hän näkee mahdollisuuden muutokseen. Takula on tehnyt mm. kirjoja, dokumentteja, tv-sarjoja, satoja lehtiartikkeleita, valokuvausta ja audiotöitä. Syyskuussa ilmestyi hänen kolmas kirjansa, ekokriisiä ja selviytymistä käsittelevä Eloonjäämisopas. Edellinen teos Susien mailla sai Pro Animalia palkinnon.
Ellen Virman työskentelee monipuolisesti radion, esittävän taiteen ja musiikin parissa. Virmania kiinnostaa dokumentaarisuuden ja fantasian yhdistely sekä yhteiskunnallisten aiheiden tuominen helposti lähestyttävään muotoon. Mia Takulan kanssa tehty Eläinharha – Eläimet eivät puhu oli Ylen ehdokas Prix Europa -kilpailuun vuoden parhaan radiodokumentin sarjaan 2023. Syyskuussa ilmestyi Virmanin äänisuunnittelema kuusiosainen audiosarja Taylor Swift (minun versioni), joka purkaa supertähden merkitystä faneilleen.
Sokeiden Kuunnelmaraati kuuntelee vuosittain Ylen radiokanavilla ja Yle Areenassa esitetyt kuunnelmat kotimaiset kantaesitykset tai ensidramatisoinnit ja valitsee näiden joukosta Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajan. Raati koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Kuunnelmaraadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ja Näkövammaisten liiton kanssa.
Hevosen Silmin on osa kansainvälistä Radio that Matters -hanketta, jonka ytimessä on esitystaide, radiofonia ja akustinen inklusiivisuus. Baltic Circlen, Short Theatre -festivaalin (IT), Festival Parallelen (FR), Errand Soundin (DE), Radio Papessen (IT) ja PAV:n (IT) yhteinen Luova Eurooppa -pilottihanke rakentuu yhteistyössä paikallisten radioiden, taiteilijoiden ja kulttuurin moninaisuutta edistävien järjestöjen välillä.