rampa associationsin haavoittuvaisia havaitsemisia on Vuoden teatteriteko

black box performance space with a large projection of a person riding a motor sledge in a wintery landscape on the background. A person is DJing on the floor in front of the projection. The setting is dim but filled with colourful fairylights

Sunna Maaret, inviting precarious perspectives. Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2022

Vuoden 2022 Baltic Circle -festivaalilla esitetty rampa associationsin haavoittuvaisia havaitsemisia on palkittu Thalia-juhlassa Vuoden teatteritekona. Teos kuuluu Baltic Circlen monimuotoiseen Tulevan näyttämö -hankkeeseen, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

haavoittuvaisia havaitsemisia oli kroonisesti sairaiden rampataiteilijoiden luoma saavutettavampi tapahtuma. Taiteilija Isa Hukan koollekutsuman kansainvälisen työryhmän lähtökohtana oli tuottavuuden, suorittamisen ja esittämisen vaatimusten kyseenalaistaminen. Ensimmäisessä yhteisessä projektissaan taiteilijat lähestyivät kukin aihetta omasta tulokulmastaan ja lopputuloksena oli monimediainen kaksipäiväinen esitystapahtuma, joka kutsui katsojat viipymään; kuuntelemaan, lepäämään, pelaamaan ja syömään yhdessä. Isa Hukan lisäksi työryhmään kuuluvat taiteilijat Ar Utke Ács, Sunna Maaret, Aku Meriläinen, Hang Linton, Laura Lulika ja Sal Reis Trouxa.

Tapahtuma palkittiin Teatterikeskus ry:n myöntämällä Vuoden teatteriteko -tunnustuksella, jonka tavoitteena on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Palkinto myönnettiin Thalia-juhlassa 27.3.2023.

Teos on osa Baltic Circlen Tulevan näyttämö -hanketta, joka pyrkii kohti moninaisempia näyttämöitä ja kestäviä toimintatapoja

haavoittuvaisia havaitsemisia toteutettiin Koneen Säätiön rahoittaman Tulevan näyttämö -hankeen puitteissa. Baltic Circlen nelivuotinen hanke on syntynyt tarpeesta hidastaa tuotantoprosesseja ja muuttaa taidekenttää inklusiivisemmaksi ja kulttuurisesti moninaisemmaksi. Hankkeeseen kutsutut esitystaiteilijat kyseenalaistavat kehoon, kykyyn, kieleen tai kokemukseen liittyviä normeja vahvistaen praktiikallaan marginalisoituja yhteisöjä.

”Koneen Säätiön tehtävänä on tukea vapaata tiedettä ja taidetta. Meille säätiössä on suuri ilo nähdä kuinka taiteilijat saavat rahoituksen avulla mahdollisuuden työskennellä pitkäjänteisesti taiteellista autonomiaa kunnioittavassa hankkeessa. Toteutuneissa tuotantotavoissa on nähtävissä säätiölle tärkeitä painopisteitä, kuten vanhojen toimintamallien rohkeaa kyseenalaistamista ja inklusiivisuuden vahvistamista. On hienoa nähdä, että kun perinteitä ja totuttuja esitystaiteen rajoja uskalletaan rikkoa, syntyy jotakin, mikä antaa tekijöille tilaa liittolaisenaan vahva, mutta pehmeä organisaatio”, iloitsee Koneen Säätiön tiede- ja taiderahoituksen johtaja Kalle Korhonen.

Hankkeessa Baltic Circlen taiteellinen johtaja kutsuu kolme taiteilijaa dialogiin ja heille tarjotaan mahdollisuus koota oma työryhmä sekä toteuttaa kaksi teosta festivaaliohjelmaan vuosien 2021–2024 aikana. Tulevan näyttämö on Baltic Circlen aktiivista toimintaa kohti kestävämpiä ja tasa-arvoisempia rakenteita.

haavoittuvia havaitsemisia tuntui todella järisyttävän kulttuurisia ja poliittisia rakenteita Viirus-teatterissa ja olen ylpeä koko työryhmän ja festivaalitiimin puolesta, että se on noteerattu ja palkittu Vuoden teatteritekona. Se osoittaa, että hankkeemme ehdottamalla työskentelytavan muutoksella on laajempi merkitys. Koneen Säätiön nelivuotinen hanketuki on antanut poikkeuksellisen ajan ja resurssin vapaan kentän taiteilijoille ja festivaalille sen kehittämistyöhön. Syventyminen tekemisen tapoihin ei ole itsestään selvää edes Baltic Circlen kaltaiselle vakiintuneelle esittävän taiteen toimijalle, jolta merkittäviä tekoja odotetaan vuosittain”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Hanna Parry.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Emmi Linnankivi
Viestinnän asiantuntija, Baltic Circle
+358 (0)50 464 3238,

Baltic Circle on kansainvälinen teatterifestivaali, joka järjestetään vuosittain marraskuussa Helsingissä. Festivaali luo intensiteettejä kaupunkiin, tutkii ajankohtaisia ilmiöitä, ottaa kantaa ja kutsuu vuoropuheluun. Baltic Circle uskoo taiteen esteettiseen ja affektiiviseen voimaan sekä esitysten sosiaaliseen ja poliittiseen toimijuuteen. Festivaalilla nähtävät teokset tutkivat uusia esitystaiteen muotoja ja tekemisen tapoja.  #BalticCircle @balticcircle

black box performance space with a large projection of a person riding a motor sledge in a wintery landscape on the background. A person is DJing on the floor in front of the projection. The setting is dim but filled with colourful fairylights

Sunna Maaret, inviting precarious perspectives. Photo: Tani Simberg / Baltic Circle 2022