20-vuotias Baltic Circle -festivaali tutkii esitystaiteen ja teatterin mahdollisuuksia poikkeusajassa

Illustration: Katri Astala & Pauliina Nykänen

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle täyttää 20 vuotta tilanteessa, jossa globaali pandemia rajoittaa kokoontumista ja matkustamista. Poikkeusaika on haastanut festivaalin etsimään ja kokeilemaan uusia taiteen tekemisen ja kokemisen muotoja. Perjantaina 20.11. käynnistyvän festivaalin juhlavuoden monimuotoinen ohjelmisto on valmistunut yli sadan taiteilijan ja ammattilaisen voimin.

Baltic Circlen kotinäyttämöllä Q-teatterilla on liki kahden kuukauden ajan toiminut kansainvälinen hautomo, jossa taiteilijat, tutkijat, aktivistit ja opiskelijat kuudesta eri maasta, Euroopasta ja Etelä-Amerikasta, työstävät yhdessä uusia jakamisen tapoja. VeiculoSUR 2020:n fokuksessa ovat digitaalisuuden potentiaali, yhteiskunnan rakenteiden ja sosiaalisten normien kyseenalaistaminen sekä erilaisten siirtymien vaikutus kehoon. Festivaalin aikana VeiculoSUR 2020-yhteisön työskentelyyn voi tutustua Puoli-Q:n näyttämölle avautuvan digitaalisen näyttelyn, eteläisen teknologian teemaan tarkentavan esityksen ja keskustelun, elokuvanäytöksen sekä yhteisen kävelyn ja musiikkiesityksen äärellä.

Videoteos forecasting movements on syntynyt tarpeesta ravistella suomalaisten näyttämöiden vakiintuneita käytäntöjä. Siinä ovat mukana Ajak Majok, Amira Khalifa, Teo Ala-Ruona, David Muñoz Alcántara, Maryan Abdulkarim, Geoffrey Erista, Mario Lopes ja Miritza Lundberg. Teoksen ovat kuratoineet Giovanna Esposito Yussif ja Hanna Parry, ja sen on kuvannut Christopher L. Thomas.

Pohjat / Grounds -ääniteoksen lähtökohtana on toiminut Baltic Circlen 20-vuotinen historia. Dramaturgi Milka Luhtaniemen, kriitikko Matti Tuomelan ja äänisuunnittelija Tatu Nenosen teos palaa festivaalin juurille ja herättää keskustelua muun muassa taiteesta ja aktivismista, kollektiivisen työskentelyn ehdoista ja rytmeistä, taidemaailman rakenteista sekä saavutettavuudesta. Äänessä ovat Baltic Circlen nykyiset ja entiset festivaalijohtajat sekä joukko festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita.

Juhlavuoden kunniaksi Baltic Circle on julkaissut About Time and Love -nimisen kokoelman tekstejä, jotka neuvottelevat vuoden 2020 sosiaalisten ja ekologisten maisemien kanssa. Mukana ovat Terike Haapoja, Asiya Wadud, Ailu Valle, Kid Kokko, Kaino Wennerstrand, Daniel Blanga Gubbay, David Muñoz Alcántara ja HNV-kollektiivi. Maksuttoman julkaisun voi poimia mukaansa festivaalin tapahtumapaikoilta. Lukemaan kutsuu myös Baltic Circlen ja Goethe-Institut Finnlandin yhdessä kokoama Festivaalikirjasto, jossa festivaalikävijät voivat syventyä ajankohtaiseen, yhteiskuntaa ja taidetta feministisellä ja antirasistisella otteella tarkastelevaan kirjallisuuteen vaikkapa lämmittävän juoman äärellä.

Festivaalin avajaisteoksena nähdään Maija Hirvasen ja Juha Valkeapään ensimmäinen yhteinen teos Life as we know it. Festivaalilla saavat ensiesityksensä Francesca Grillin ääniteos Listening to Sparks, Tuire Tuomiston Post Corpse eli kraa kraa, Felicia Honkasalon, Akuliina Niemen ja Masi Tiitan Atomin haamu, Niko Hallikaisen Black Mercedes sekä Nightschool-kollektiivin nimeä kantava yön yli kestävä teos. Festivaalin viimeisenä iltana Lapinlahden rannalle sytytetään juhlatulet ja lavalle nousee rap-artisti Ailu Valle yhdessä DJ Uyarakqin kanssa.

Tänä vuonna festivaalin keskuksena toimii Lapinlahden alue ja erityisesti Venetsia-talo ympäristöineen. Tarjolla on paljon maksutonta ohjelmaa, josta osa on tarjolla myös verkossa. Baltic Circle noudattaa turvallisemman tilan periaatteita ja covid-19 -yleisöturvallisuusohjeita.

Koko festivaalin ohjelma TÄÄLLÄ.

MAKSUTTOMAT TAPAHTUMAT:

  • forecasting movements 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10

  • Tani Simberg: Baltic Circlen juhlanäyttely 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10 + Lapinlahden Galleriakäytävä, Lapinlahdenpolku 8

  • Francesca Grilli: Listening to Sparks 20.–28.11., Lapinlahden sairaala, Lapinlahdenpolku 8

  • Milka Luhtaniemi, Matti Tuomela & Tatu Nenonen: Pohjat / Grounds 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10, kuunneltavissa myös verkossa

  • Festivaalikirjasto 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10

  • Vuosttaš álbmogat -klubba: Ailu Valle & DJ Uyarakq 28.11. klo 20–22, Lapinlahden puisto, Fahlanderin puistokuja 10

  • VeiculoSUR 2020 – tapahtumat ke 25.11., to 26.11. ja pe 27.11., katso tarkempi ohjelma täältä.

MUUT TAPAHTUMAT:

  • Maija Hirvanen & Juha Valkeapää: Life as we know it pe 20.11. klo 19 ja la 21.11. klo 15, Louhisali, Espoon kulttuurikeskus

  • Tuire Tuomisto: Post Corpse eli kraa kraa p e 20.11. klo 21, la 21.11. klo 21, ke 25.11. klo 18, to 26.11. klo 18 ja la 28.11. klo 19, Lapinlahden sairaalapuisto, Lapinlahdenpolku 8

  • Niko Hallikainen: Black Mercedes pe 27.11. klo 20–01, Kultturikeskus Caisa, Kaikukatu 4 B

  • Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi & Masi Tiitta: Atomin haamu 20.–28.11., Venetsia-talo, Fahlanderin puistokuja 10

  • Nightschool-kollektiivi: Nightschool t o 26.11. klo 20 ja la 28.11. klo 20, tapahtumapaikka salainen (loppuunvarattu)

Baltic Circle on kansainvälinen teatterifestivaali, joka luo intensiteettejä kaupunkiin, ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin ja haastaa vuoropuheluun. Festivaali tarjoaa taiteilijoille tilan kuvitella ja kokeilla mitä teatteri ja esitystaide voisivat olla, ja yleisölle mahdollisuuden kohdata esittävän taiteen uusimpia suuntauksia. Vuonna 2000 perustetun Baltic Circlen taustayhteisö on Q-teatteri ry.

Baltic Circlen liput myy Tiketti ja Q-teatteri.
Liput 0–15 €, kannatuslippu 50 €. Kaikkiin lippuihin on mahdollista lisätä viiden euron arvoinen, luonnonsuojelutyöhön ohjattava lisäosa Villi vitonen.

balticcircle.fi
facebook.com/balticcircle
instagram.com/balticcircle

Lehdistökuvat täällä tai sähköpostitse: tai

Lisätiedot:
Johanna Salmela
Viestintäpäällikkö

040-5723213

Haastattelupyynnöt:
Kiia Beilinson
Tiedottaja

041-7005815

Illustration: Katri Astala & Pauliina Nykänen