Sokeain kuunnelmaraati, Elis Hannikainen, Vappu Jalonen

Äänten piirtämiä

Five people facing the camera stand against a white wall. They smile.

Sokeain kuunnelmaraati, the jury

Mitä akustinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa ja millainen on maailma, jonka keskiössä on ääni?

Kuunnelmaraati eli Anne Huttunen, Konsta Suurhaukka, Markus Jalonen, Mikko Ojanen ja Riikka Hänninen ovat äänen asiantuntijoita, jotka suunnistavat, eläytyvät, kiinnostuvat, ja kuvittelevat kuulemansa perusteella. He ovat äänitaiteen ja kuunnelmien suurkuluttajia ja heitä risoo elokuvallisuuden sotkeminen kuunnelmiin. 

Äänen dramaturgiaa yhteiskunnassa ja kuunnelmissa käsittelevässä tapahtumassa kuunnelman tekijät ja kuulijat kohtaavat. Tapahtumassa keskitytään kuulon tuottamaan mielikuvitteluun ja kuunnellaan yhdessä radiofeature Valtapuisto.

Valtapuisto -radiofeature pohtii inhimillistä toimintaa ja haluja kansallispuistossa, tuhon ja suojelun kehässä. Kansallispuistot ovat luonnonympäristöjä ja rakennettuja ympäristöjä. Ne ovat ruumiillisten kokemuksien, ympäristömuutoksen ja konfliktien tapahtumapaikkoja. Teos kuvaa puistoihin liittyviä fantasioita: kansallisia, ja luontoon sekä itseen ja omaan ruumiiseen liittyviä. Teoksen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Elis Hannikainen ja Vappu Jalonen, äänisuunnittelun ja sävellyksen on tehnyt Eero Pulkkinen.

Kuunnelmaraati kuuntelee vuosittain Ylen radiokanavilla ja Yle Areenassa esitetyt kuunnelmat kotimaiset kantaesitykset tai ensidramatisoinnit ja valitsee näiden joukosta Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajan. Raati koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Kuunnelmaraadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu. Raadissa Mikko Ojanen, Riikka Hänninen, Konsta Suurhaukka, Anne Huttunen ja Markus Jalonen.

Valtapuisto -ääniteoksen tuotanto Juha-Pekka Hotinen, Ylen Radiogalleria.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ja Näkövammaisten liiton kanssa.

Äänen piirtämiä on osa kansainvälistä Radio that Matters -hanketta, jonka ytimessä on esitystaide, radiofonia ja akustinen inklusiivisuus. Baltic Circlen, Short Theatre -festivaalin (IT), Festival Parallelen (FR), Errand Soundin (DE), Radio Papessen (IT) ja PAV:n (IT) yhteinen Luova Eurooppa -pilottihanke rakentuu yhteistyössä paikallisten radioiden, taiteilijoiden ja kulttuurin moninaisuutta edistävien järjestöjen välillä.

su 19.11. 13.00

Iiris-keskus
Marjaniementie 74,
00930 Helsinki

Kesto: 2,5 h
Kieli: suomi

Osallistujalle:

Tapahtuma on ilmainen.

 

Iiris-keskuksen tilat ovat fyysisesti esteettömät. Lue lisää esityspaikan saavutettavuudesta täällä.

 

Radioessee Eläinharha – Eläimet eivät puhu kuunnellaan yhteisessä kuunteluhetkessä maanantaina 20.11. klo 16.30–17.30.