21. kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 22.–30.11.2024. Tämän vuoden ohjelmistossa on luvassa kotimaisia kantaesityksiä, työpajoja, keskusteluja, ääniteos sekä tulevaisuusvaltaa käsittelevä seminaari.
Vuoden 2024 festivaaliohjelmistossa keskitytään kuuntelemaan ja katsomaan rinnakkain tapahtuvia todellisuuksia. Mia Takulan ja Ellen Virmanin ääniteos Hevosen silmin vie kuulijat matkalle hevosen kokemusmaailmaan ja arvioimaan millaista sen elämä on ihmisen sille määrittämässä todellisuudessa. Uudenlaisen linssin läpi maailmaa tarkastellaan myös Sebastian López-Lehdon, Maarit Utriaisen ja Riikka Vuorenmaan kävelyesityksessä Väylä 45, jossa huomion keskipisteessä on arkinen kaupunkitila ja sen muutos. Kaupunkisuunnittelua käsittelevä teos kutsuu yleisöä katsomaan tarkemmin tutun ympäristön yksityiskohtiin ja niistä avautuviin erilaisiin ajan ja toiminnan kerrostumiin.
Haaveisiin, päiväuniin ja arkipäivän utopioihin vie puolestaan m2f2m-työryhmän installaatiomainen teos Hibernation, joka muuttaa Taidekoti Kirpilän transunelmien arkistoksi. Henkilökohtaisista ja transyhteisön arkistoista ammentava Hibernation kysyy: mistä transihmiset uneksivat? Miten transihmiset arkistoivat itsensä? Miten transsukupuolisuus liittyy uneksimiseen ja unelmointiin?
Alitajuntaa herättelee myös Teo Ala-Ruonan uusi teos Parachorale, joka kertoo sisäisestä yhteensopimattomuuden kokemuksesta. Esitys haastaa toiseuttavan katseen, jonka kautta transruumiillisuus nähdään yhteiskunnassa poikkeuksellisena. Se kysyy, kuinka yksityisestä kokemuksesta on lopulta kyse, kuinka moni todella tuntee olonsa kotoisaksi omissa nahoissaan? Esitys jatkaa Ala-Ruonan transruumiillisuuden paranormaalia potentiaalia ja psykosomaattisia ääriä käsittelevää teossarjaa (aiempia teoksia mm. Lacuna ja Enter Exude).
Lisäksi 2014 Kansallisteatterissa lavaa ja alaa ravistellut Anna Paavilaisen Play Rape juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi Baltic Circle -festivaalilla nähdään tähän päivään päivitetty Play Rape 2.0 -lukudraama ja tämän jälkeen keskustelu, joka sukeltaa näytelmän teemoihin ja siihen, miten maailma on tai ei ole muuttunut #metoo’n myötä. Viimeisen viikonlopun ohjelmiston kruunaa Teatterikorkeakoulussa ensi-iltansa 2023 saanut Edith Hammarin samannimiseen sarjakuvaan perustuva musikaaliteatteriesitys Homo Line vie yleisön risteilylle nostalgian ja homostelun loppumattomalle ulapalle. Musiikit esitykseen on säveltänyt ja sovittanut Nicolas Rehn ja esityksen ohjannut Aune Kallinen.
Baltic Circlen esitysohjelma nostaa tänä vuonna esiin taiteilijoita, jotka kyseenalaistavat työllään vallitsevia normeja ja raivaavat tilaa moniäänisemmälle tulevaisuudelle. Esitysten lisäksi festivaali käsittelee vallan ja tulevaisuuden kysymyksiä seminaarissa, jonka tarkempi ohjelma julkaistaan lokakuussa. Seminaarin lisäksi myöhemmin julkistetaan myös ajankohtainen keskustelu-, työpaja- ja klubiohjelmisto.
Ohjelmisto 2024, 1/2:
- m2f2m: Hibernation
22.11, 23.11. ja 24.11. , Taidekoti Kirpilä - Ellen Virman & Mia Takula: Hevosen silmin
23.11. klo 13, Iiris-keskus. Kuuntelutapahtumaa seuraa yhteinen keskustelu teoksen tekijöiden sekä Sokeiden kuunnelmaraadin kanssa. - López-Lehto, Utriainen, Vuorenmaa: Väylä 45
25.11. klo 14.45, 26.11. klo 8.00 ja 14.45, 27.11. klo 8, Metsälän toimitila-alue - Anna Paavilainen: Lukudraama – Play Rape 2.0
28.11. klo 17, Bar Tÿpo. Lukudraaman jälkeen tilassa pidetään keskustelu. - Teo Ala-Ruona & työryhmä: Parachorale
28., 29. ja 30.11. klo 20, Tekniikanmuseon Energiasali. Perjantain esityksen jälkeen tilassa pidetään keskustelu. - Hammar – Rehn: Homo Line
30.11. klo 18, Kanneltalo