Baltic Circlen ohjelmisto on julkaistu – marraskuu kutsuu esiin tuntematonta, pyhyyttä ja yhteisöllisyyttä

On a dark red background with bright red text "Baltic Circle International Theater Festival 17.-25.11.2023. There is also a tattered looking text in the same bright red on the top edge. You can't really distinguish what it says from the text. Above everything is a large inkblot-looking light blue symbol.

Illustration: Katri Astala & Iisa Pappi

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 20. kerran 17.–25.11.2023. Runsaassa ohjelmistossa nähdään peräti 10 ensi-iltaa, kansainvälisiä vierailuja, myöhäisillan luentoja, työpajoja, esityskonsertteja sekä totuus- ja sovintokomission keskustelu.

Vuoden 2023 festivaalilla sukelletaan transformaatioon liittyviin alitajuisiin teemoihin; herkistymisen, kauhun ja uusiutumisen aiheet ovat vahvasti läsnä ohjelmistossa. Millaista turvaa todellisuuden ja magian rajapinnassa liikkuvissa rituaaleissa väreilee, missä kulkevat pyhän ja harhan rajat? Festivaalilla tullaan näkemään noitia ja muinaisia taikureita, rampoja keho-mieliä sekä kollektiivista surua vaikeroiva kuoro. Pinnan alla kytee raivoa.

Festivaali avataan saamelaisten totuus- ja sovintokomission julkisella keskustelulla ja työpajalla, joka valjastaa taidelaitokset rakentamaan kohti sovintoa. Ajankohtaisia puheenvuoroja kuullaan myös Late Night Lectures -luentosarjassa, joka nostaa esiin ekologisen surun kysymyksiä muun muassa queerin kuolemantutkimuksen näkökulmasta. 

Avajaisviikonloppuna kansainväliset esityskonsertit tärisyttävät Vallilan Kansallisteatterin kristallikruunuja: Raoni Muzho Salehin (AFG/NL) rituaalimaisessa esityksessä vapautetaan sisuskaluja raastava, ihmisen uudelleenkalibroiva transmoan -vaikerrus, joka liittyy säveltäjä Abel Kroonin teknobiittiin juuri ennen kuin Esa Kirkkopellon, Elina Pirisen, Leila Kourkian, Veli Lehtovaaran, Leena Nordbergin ja Katri Tikan Muinaiset Taikurit valtaavat tanssilavan kehollisilla loitsuillaan. Sunnuntaina feministinen black metal -performanssiyhtye Witch Club Satan tekee ainutlaatuisen vierailun uudella teoksellaan Bloodmother, joka on äitien ja tyttärien, metallimusiikin ja oopperan sekä musiikin maagisten mahtien mittelö. Roskilde- ja Norberg-festivaaleilla esiintynyt ja Norjan musiikki- ja teatterimaailman villinnyt yhtye nähdään ensi kertaa Suomessa teoksella, joka esitetään vain kerran Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa. 

Kirkkoperinteitä käännetään uudenlaiseen uskoon 4 Floors of Whores -työryhmän ja ohjaaja Lara Tacken teoksessa THE CHURCH of 4 Floors of Whores: Part III. Roomalaiskatolilaisten munkkienkin kanssa työstetty esitys haroo sitä, mistä nykyihminen löytää pyhyyttä ja hurmosta. Aiheen ympärille rakentuu myös festivaalin päätösklubi Cirko – Uuden sirkuksen keskukseen, jossa esiintyy maan sedimenteistä, taivaankappaleista ja kosmisista mittasuhteista vaikutteita saanut performatiivinen kokeellisen musiikin yhtye Solen Skinner. 

Yhteisöllisyyden energioita ja reittejä vaihtoehtoisiin todellisuuksiin käsittelevät myös Emmi Vennan uusi teos This world that we imagine in this room, might be used to gain access to other rooms, other worlds, previously unimaginable sekä Remi Vesalan kuratoima liikkuvaa kuvaa ja elävää musiikkia yhdistävä showcase: wordly portals. Esineisiin kerrostuneet muistot ja toistot saavat huomion Sonja Jokiniemen ja Emma Fältin työpajamuotoisessa esityksessä Wear and Tear

Luonto on festivaalille tärkeä, ja se näkyy tänäkin vuonna ohjelmistossa. Camille Auerin teos Ruff Knowledge tarkastelee suokukkoja sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta luonnossa. rampa productionsin uuden aallon vammaispoliittisessa esityksessä esitellään puolestaan rampamaisema: upottava, lempeä mätäs. Maisemaa ja muunlajisten kanssa kommunikointia käsitellään myös Äänen piirtämiä –tapahtumassa, jossa kuunnellaan Sokeain kuunnelmaraadin johdolla ääniteokset Valtapuisto ja Eläinharha – Eläimet eivät puhu. Myös kurjille ja lehmille sävellettyä musiikkia kuullaan säveltäjä- ja muusikkopari Eilien ja Pink-187:lta festivaalin avajaiskonsertissa. 

Festivaalin ohjelma esitysjärjestyksessä:

Taidelaitokset sovinnon edistäjinä? – Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiokeskustelu

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission mandaatin esittelevässä paneelikeskustelussa syvennytään komission pyrkimykseen lisätä tietoisuutta saamelaisista Suomen alkuperäiskansana ja vahvistaa saamelaisten oikeuksien toteutumista Suomessa. Miten sovintotyö muuttaa suomalaista historiankirjoitusta? Ja millainen rooli taidelaitoksilla on pakkosulauttamisen purkamisessa? 

Remi Vesala: showroom – wordly portals

Remi Vesalan showroom on metamorfinen tapahtumakonsepti, jossa kokeillaan erilaisia kuuntelemisen ja katsomisen tapoja yhdessä. worldly portals on ilta, joka koostuu kuratoiduista kokoelmasta liikkuvan kuvan teoksia, lyhytelokuvia sekä elävää musiikkia Niña Sombran esittämänä. Yhteistyössä Mad House Helsingin kanssa.

Musiikkia linnuille ja muille: Eilien & Pink-187 

Festivaalin avajaisillassa upotaan muiden eläinlajien inspiroimaan musiikkiin. Eilien on säveltänyt musiikkia lehmille ja kurjille, sekä säveltänyt musiikkia ohjelmoidun mielikuvitusrastaan avulla. Ambientmusiikin jumalatar Pink-187 soittaa arkistoistaan muiden lajien lauluista inspiroituneita kappaleita.

Raoni/Muzho Saleh: TRANS(IN) MOAN(IN)

TRANS(IN) MOAN(IN) on koreografi Raoni Muzho Salehin rituaalimainen konserttiesitys, joka on tehty yhdessä säveltäjä Abel Kroonin ja valo- ja tilasuunnittelija Katinka Maracin kanssa. Rituaalimainen konsertti kutsuu yleisön uudelleensyntymään ja purkautumaan  transmoanin harhailevan äänen vaikutuksesta – ainutlaatuisesta sekoituksesta analogisten voihkaisujen raakaa tunnetta ja tekno-biittien voimaa. 

Love Me in November Club: DJ let go & Muinaiset taikurit

Lauantai-iltana Vallilan kansallisteatterin täyttää Baltic Circlen festivaaliklubi Love Me in November. Luvassa on magiaa ja DJ let gon musiikkisetti. Illan aikana tanssilattian valtaa myös Muinaiset taikurit esityksellään Entrée.

Lost and Found productions: Witch Club Satan: Bloodmother

Bloodmother on feministinen norjalainen black metal -esitys, jossa teatteri ja musiikki yhdistyvät brutaalilla, toiveikkaalla ja äärimmäisellä tavalla. Lost and Found productionsin luoma esitys ammentaa Witch Club Satan -performanssiyhtyeen maailmasta. Kuluneena vuonna yhtye on kiertänyt ympäri Skandinavian kiinnostavimpia musiikkifestivaaleja.

Sokeain kuunnelmaraati, Elis Hannikainen, Vappu Jalonen, Eero Pulkkinen, Mia Takula ja Ellen Virman: Äänten piirtämiä

Äänen dramatugiaa yhteiskunnassa ja kuunnelmissa käsittelevässä Äänen piirtämiä -tapahtumassa kuunnelman tekijät ja kuulijat kohtaavat. Tapahtumassa keskitytään kuulon tuottamaan mielikuvitteluun ja kuunnellaan yhdessä teokset Valtapuisto ja Eläinharha – Eläimet eivät puhu

Emma Fält ja Sonja Jokiniemi: Wear and Tear

Wear and Tear kerää arkistoa ihmisille tärkeistä esineistä ja asioista, jotka ovat ehkä jo parhaat päivänsä nähneet, mutta niitä vielä säilytetään. Esineiden käyttö ja niiden kuluva ja hajoava materiaali jättävät jälkiä, joilla on painoarvoa muistoissamme. Millainen henkinen perintö tavaroihimme latautuu, ja millaisia intiimejä yksilöllisiä eleitä ja tekoja niissä kaikuu sittenkin kun olemme jo poissa? 

Elis Hannikainen ja Vappu Jalonen: Valtapuisto

Outo olo -taidetilassa kuunnellaan yhdessä radiofeature-teos Valtapuisto, joka pohtii inhimillistä toimintaa ja haluja kansallispuistossa, tuhon ja suojelun kehässä. Teos kuvaa puistoihin liittyviä fantasioita: kansallisia, ja luontoon sekä itseen ja omaan ruumiiseen liittyviä. Radiofeaturen on tuottanut Yle, Radiogalleria.

Late Night Lectures: Raoni Muzho Saleh: Gathering in a Multi-vocal MOOOOAAAAAAANN Ensures Solidarity

Gathering in a Multivocal MOOOOAAAAAAANN Ensures Solidarity on poeettinen pohdinta ja kirjallinen vastine Raonin seremoniallisille kokoontumisille “Mourning Society”. Puheen läpi Raoni pohtii vaikerruksen voimaa ja merkitystä suremisen ilmaisijana ja sitä, miten ulvomisen ääni yhdistyy menetyksen ja kärsimyksen kokonaisvaltaiseen kokemukseen. Yhteistyössä Mad House Helsingin kanssa.

rampa productions: rampamaisema

Rampamaisema on rampa productions -työryhmän vammaispoliittinen esitys, joka on jotakin muuta kuin perinteinen. Esityksen katsojakokemuksen suunnittelussa työryhmä on kiinnittänyt huomiota kokonaisvaltaiseen saavutettavuuteen ja hoivaan. Prosessissa oleva esitys avaa maiseman rampa-aikaan, todellisuuteen, joka on kuin upottava, lempeä mätäs. Työryhmään kuuluvat Isa Hukka, Aku Meriläinen, Una Auri, Juti Saari, Vishnu Vardhani Rajan ja Sophia Mitiku.

Camille Auer: Ruff Knowledge

Camille Auerin Ruff Knowledge on esitys suokukoista sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta luonnossa. Teos kysyy, miten tiedämme linnuista? Voimmeko tietää jotain siitä, millaista on olla lintu? Muuttaisiko se tieto suhdettamme lintuihin ja maailmaan? Mitä ihmisessä tapahtuu lintuja tarkkaillessa? Entä linnuissa?

Emmi Venna: This world that we imagine in this room, might be used to gain access to other rooms, other worlds, previously unimaginable

Emmi Vennan teos on sooloesitys, esitysessee, kokoelma tansseja, lauseita ja tilanteita. Teos etsii todellisuuksien välisiä vuotokohtia ja avaa portaaleja ennen kuvittelemattomiin tiloihin, maailmoihin ja huoneisiin.

4 Floors of Whores & Lara Tacke: THE CHURCH of 4 Floors of Whores: Part III

Rituaaleja, pyhiä käytäntöjä ja nykyteatteria yhdistävä THE CHURCH on esitys, joka leikkii pyhän ja rienaavan välimaastossa pohtien paikkaamme maailmassa. Esitys on sensuelli ja herkkä säiliö puhdistumiselle, reflektiolle, leikille, kokoontumiselle, lihallisuudelle ja ennen kaikkea elämälle.

Kirjajulkistus: Practical Performance Magic

Kun esitystä kuvaillaan sanoin ei mitään vähempää kuin taikaa, mitä jos kyseessä ei ole vain vertauskuva? Maija Hirvanen ja Eva Neklyaeva kirjoittivat yhdessä kirjan, joka tutkii nykyesitysten luomiseen ja kuratointiin liittyviä tekniikoita käytännön taikuuden avulla.

Avoin harjoitus: Moaning Choir – The Never Ending Moaning of a Polyphonic Choir

The neverending moaning of a polyphonic choir avoin harjoitus ja päätös Raoni Muzho Salehin Baltic Circlessä pitämälle työpajalle Moaning Choir. Työpaja on käsitellyt kysymystä ”mitä tapahtuu tunteville ja aistiville kehoillemme, kun meitä kannattelee kollektiivinen ja affektiivinen vaikeroinnin tila?”

Late Night Lectures: Marietta Radomska: Queer/ing Imaginaries and Arts of Eco-Grief

Marietta Radomskan poikkitieteellisen, queerin kuolemantutkimuksen, teoreettisesta viitekehyksestä syntyvä puhe avaa postinhimillisen (more-than-human) kuoleman, kuolemisen ja sukupuuton kriisikuvitelmia sekä ekologisen surun kysymyksiä.

Love Me in November Club: Solen Skinner 

Baltic Circle huipentuu iltaan, joka on täynnä loitsuja, yliluonnollisen hyvää musiikkia ja rituaaleja.  Illan aikana nähdään Tuukka Haapakosken, Tari Doriksen ja Teo Ala-Ruonan yhtyeen Solen Skinnerin keikka.

On a dark red background with bright red text "Baltic Circle International Theater Festival 17.-25.11.2023. There is also a tattered looking text in the same bright red on the top edge. You can't really distinguish what it says from the text. Above everything is a large inkblot-looking light blue symbol.

Illustration: Katri Astala & Iisa Pappi